DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Visos Eiropas Savienības mitrājos medībās aizliegta svina skrošu izmantošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Selga Bērziņa

Izlemts, ka svina skrošu munīcijas izmantošana mitrājos visās 27 Eiropas Savienības valstīs, kā arī Islandē, Norvēģijā un Lihtenšteinā ir aizliegta. Aplēsts, ka tādējādi ik gadu no smagas saindēšanās un no nāves tiks izglābts aptuveni viens miljons ūdensputnu.

“Neraugoties uz svina lietošanas aizliegumu krāsās, baterijās, zīmuļos un praktiski visur citur jau vairākus gadu desmitus, vēl aizvien ar svinu bija ļauts indēt mūsu kopīgo vidi, pat tad, ja pastāv citas alternatīvas. Ar svina skrošu izmantošanas aizliegumu Eiropas Savienība ir atrisinājusi būtisku šīs problēmas daļu. Mēs aicinām Eiropas Savienības dalībvalstis nodrošināt šī aizlieguma īstenošanu,“ uzsver “BirdLife Europe” Eiropas Savienības dabas politikas vecākā speciāliste Barbara Herrero.

Svina skrotis mednieki līdz šim ir izmantojuši ūdensputnu un citu mazu dzīvnieku medīšanai mitrājos un citviet. Svina skrotis ir īpaši bīstamas ūdensputniem, kuri tās apēd sajaucot ar smiltīm. Putni norij sīkus akmentiņus, lai tie palīdzētu pārstrādāt barību putna kuņģī. Svina skrošu aizliegums turpmāk samazinās arī sekundāro saindēšanos plēsējiem un maitēdājiem, kuri barības ķēdes ceļā arī ir pakļauti saindēšanās riskam, ēdot ar svina skrotīm piesārņotu medījumu. Svins ir bīstams ne tikai dzīvniekiem, bet tas rada bīstamību arī cilvēku, īpaši bērnu veselībai.

“Šodien gribu pieminēt Latvijas Ornitoloģijas biedrības pirmo prezidentu Jāni Vīksni, kurš, pats būdams mednieks, aktīvi iestājās par to, lai ūdensputnu medībās netiktu izmantotas toksiskās svina skrotis. Lai svina skrošu aizliegums mitrājos kļūtu par īstenību, pagāja ļoti ilgs laiks un pats Jānis to nepiedzīvoja, bet šodien sakām paldies viņam un visiem citiem, kas gadu gaitā palīdzējuši mums šeit nokļūt,” gandarījumu par izmaiņām pauž Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Dr. biol. Viesturs Ķerus.

Neraugoties uz šo sasniegumu, “BirdLife” sadarbībā ar nacionālajām partnerorganizācijām, tostarp Latvijas Ornitoloģijas biedrību, rūpēs par netoksisku vidi Eiropā turpinās iesākto darbu, lai izskaustu svinu saturošas munīcijas izmantošanu medībās un makšķerēšanā arī teritorijās ārpus mitrājiem.

Informācija sagatavota pateicoties projektam “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Plašāk: www.activecitizensfund.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI