DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas uzņēmēji iepazīst Austrālijas biznesa vidi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 8. februārī Ārlietu ministrijā notika seminārs Latvijas uzņēmējiem “Iepazīsti Austrālijas biznesa vidi”, kurā dažādu nozaru pārstāvjiem – informāciju un komunikāciju tehnoloģiju, augsto tehnoloģiju, farmācijas, kosmētikas, loģistikas un citiem uzņēmējiem – bija iespēja izzināt biznesa iespējas Austrālijas tirgū. 

Ārlietu ministrijas Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta direktors Ģirts Jaunzems pauda gandarījumu par Latvijas vēstniecības atvēršanu Kanberā, kam ir būtiska loma, stiprinot politisko un ekonomisko dialogu ar Austrāliju un citām valstīm Indijas un Klusā okeāna reģionā.

“Esam pārliecināti, ka LIAA pārstāvniecības Austrālijā atvēršana aktivizēs ekonomisko sadarbību. Ārlietu dienests ir gatavs sadarboties un atbalstīt uzņēmējus eksporta un investīciju veicināšanā. Ceram, ka šogad tiks pabeigtas sarunas ar Austrāliju par Brīvās tirdzniecības nolīgumu, kas samazinās tarifus un mazinās administratīvo slogu, tādējādi atvieglojot pieeju Austrālijas tirgum un dažādojot mūsu piegādes ķēdes. Svarīgi ir analizēt eksportētāju pieredzi, sastopoties ar tirdzniecības barjerām trešo valstu tirgos, lai nepieciešamības gadījumā varam meklēt labāko risinājumu,” norādīja Ģ. Jaunzems.

LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja uzsvēra, ka Latvija ir pirmā Baltijas valstīs, kurai ir ekonomiskā pārstāvniecība Austrālijā.

Attālināti dalībniekus uzrunāja Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams. Viņš uzsvēra, ka Austrālija ir svarīgs partneris, un Latvijas uzņēmējiem tas ir liels tirgus ar daudzveidīgām iespējām. “Ņemot vērā to, ka Latvija ir gan Eiropas Savienības, gan OECD, gan NATO dalībvalsts, varam piedāvāt drošus pakalpojumus un produktus,” teica vēstnieks.

Pasākumā attālināti piedalījās arī Zviedrijā rezidējošais Austrālijas vēstnieks Latvijā Bernards Džozefs Filips (Bernard Joseph Philip), akcentējot Latvijas vēstniecības Austrālijā atklāšanas nozīmi. Vēstnieks atzina, ka Latvija un Austrālija ir līdzīgi domājoši partneri. Austrālijai ir svarīga sadarbība ar ES un svarīgi pabeigt sarunas par Brīvās tirdzniecības nolīgumu. Esošajā ģeopolitiskajā situācijā un saistībā ar karu Ukrainā būtiski ir drošības jautājumi. Austrālijas tirgus, ņemot vērā tās ģeogrāfisko izvietojumu, piedāvā plašas iespējas Latvijas uzņēmējiem iegūt pieeju arī citiem tirgiem tādās valstīs kā Japāna, Dienvidkoreja, Indonēzija, Filipīnas. Sadarbības potenciāls ir enerģētikā, lauksaimniecībā, digitālajā un kiberdrošībā. Vērā ņemams ir Latvijas diasporas ieguldījums Austrālijas ekonomikā.

Dalībniekus attālināti uzrunāja Latvijas goda konsuli Austrālijā Mārtiņš Tuktēns un Valdis Tomanis. Savukārt Austrālijas goda konsuls Latvijā Tobijs Mūrs (Toby Moore) minēja vairākas Austrālijas tirgus pozitīvās iezīmes: uzņēmējiem draudzīgs, liels tirgus ar 25 milj. iedzīvotāju, reģionā ir arī Jaunzēlande ar 5 milj. iedzīvotāju un Indonēzija ar 270 milj. iedzīvotāju. Svarīgākie sektori ir enerģētika, lauksaimniecība, aizsardzība un drošība, medicīna un veselības aprūpe, finanšu pakalpojumi, kosmosa nozare, kā arī digitālā nozare. 

Ar savu pieredzi Austrālijā klātesošos iepazīstināja SIA Sonora RW pārdošanas vadītājs Artūrs Žaka un AS SAF Tehnika pārdošanas direktors Uģis Honavko.

Seminārā piedalījās arī Eiropas Austrālijas biznesa padomes izpilddirektors Džeisons Kolins (Jason Collins), EK pārstāvis Kevins Kīrijs (Kevin Keary), Austrālijas tirdzniecības pārstāve Baltijas valstīs Živile Kriščiūne (Živilė Kriščiūnė).

Sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecību Austrālijā semināru organizēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un tās pārstāvniecība Austrālijā. Ārlietu ministrija pateicas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) un tās pārstāvniecībai Austrālijā, pārējiem viesiem, kā arī Latvijas uzņēmējiem par veiksmīgu semināra norisi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI