DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VNĪ un “SBSC” turpina meklēt risinājumus, lai JRT ātrāk atgriežas mājvietā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VAS “Valsts nekustamie īpašumi ar valsts naudu nevar risināt pilnsabiedrības "SBSC” (“Skonto Būve” un “Skonto Construction”) finanšu problēmas, taču var meklēt risinājumus Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvniecības jaudai un termiņiem - to arī darīsim,” pēc JRT būvniecības uzraudzības sēdes uzsvēra VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Pašlaik “SBSC” ir lūdzis vēl papildu avansu, taču tā izmaksa ir iespējama tikai tad, ja būvnieks iesniedz nepieciešamos pierādījumus izmaksu pamatojumam, lai šāds atbalsts neradītu vienam būvniekam labvēlīgākus apstākļus nekā citiem pretendentiem un nekropļotu konkurenci nozarē.

 

Ja “SBSC” iesniegs šādus dokumentus, kā arī bankas garantiju, tad attiecīgi atkārtoti virzīsim avansa jautājumu izskatīšanai Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai,” teica Gavrilova.

VNĪ pārstāve gan uzsvēra, ka neatkarīgi no papildu avansa summas pieejamības, būvnieks ar līgumu ir uzņēmies saistības noteiktā apjomā, kuras būs jāpilda jebkurā gadījumā.

“Mēs saprotam teātra vēlmi ātrāk nokļūt atpakaļ mājvietā un mēs darām visu iespējamo, lai to panāktu. JRT visas pašreizējās izrādes var notikt bez traucējumiem, skatītāji varēs turpināt apmeklēt teātri pagaidu adresē Miera ielā kā plānots. Protams, skatuves un zāļu specifika atjaunotajā teātra mājā Lāčplēša ielā dod daudz plašāku māksliniecisko brīvību, tāpēc darām visu iespējamo, lai ātrāk teātri nodotu māksliniekiem,” skaidroja Gavrilova.

Līgumā paredzētais pabeigšanas termiņš bija šā gada 11. marts. Par katru kavējuma dienu, kamēr objekts nav nodots atbilstoši līgumam “SBSC” tiks aprēķināta soda nauda – 30 tūkstoši eiro dienā.

Jau vēstīts, ka pilnsabiedrība “SBSC” ir vairākkārt vērsusies ar dažādām prasībām, kuras VNĪ ir nodrošinājusi. Papildus būvniekam kompensēts cenu pieaugums atbilstoši inflācijai 2,18 miljonu eiro apmērā, pēc “SBSC” lūguma piešķirts arī viena miljona eiro avanss. Turklāt būvnieka iesniegtie rēķini par aktuālo darbu apmaksu tiek apmaksāti vairākas reizes mēnesī vienas līdz divu dienās pēc to iesniegšanas, nevis vienu reizi mēnesī 30 dienās, kā tas bija paredzēts sākotnēji. VNĪ ir spēris visus šos soļus, lai atvieglotu būvnieka situāciju un projekts būtu nodots laikus.

VNĪ jau iepriekš būvnieku ir brīdinājuši, ka nekāpinot tempu termiņa iekļauties neizdosies. Objektā šobrīd strādā aptuveni 100 cilvēku. Lai izpildītu darbus noteiktajā termiņā, pēc paša būvnieka “SBSC” sākotnējās darbu izpildes programmas bija plānoti aptuveni 240 cilvēku, šāda darbu intensitāti būvnieks līdz šim nav sasniedzis.

Trešdien, 18. janvārī, norisinājās kārtējā JRT Uzraudzības sanāksme, kurā piedalījās VNĪ, “SBSC” un JRT pārstāvji, kā arī eksperti no Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Finanšu ministrijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI