DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. janvārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

Latvijas Pilsoniskā alianse aicina Saeimu un valdību strādāt mērķtiecīgai pilsoniskās sabiedrības attīstībai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pilsoniskā alianse (LPA) un Ministru Kabineta (MK) un nevalstisko organizāciju (NVO) sadarbības memoranda īstenošanas padomē esošās organizācijas ir izstrādājušas priekšlikumus Valdības rīcības plānam un valsts budžetam 2023.gadam, lai Latvijā attīstītu stabilu, demokrātiskās vērtībās balstītu un organizēties spējīgu pilsonisko sabiedrību. Priekšlikumi nosūtīti Prezidentam, Saeimai, Ministru prezidentam un Ministru kabinetam.

Ņemot vērā, ka valdība savā deklarācijā apņēmusies attīstīt un atbalstīt sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismus, paplašinot pilsonisko dialogu, veicināt aktīvu sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesos, īstenojot mērķtiecīgu pilsoniskās sabiedrības attīstības rīcībpolitiku un atvēlot pastāvīgu valsts budžeta finansējumu pilsoniskās sabiedrības kapacitātes celšanai un stiprināšanai, organizācijas izstrādājušas kopīgus pārnozares priekšlikumus valsts budžetam 2023. gadam, aicinot paredzēt ilgtspējīgu finansējumu pilsoniskās sabiedrības darbībai un attīstībai.

Vienlaikus LPA  aicina organizēt plašu un iesaistošu konsultāciju procesu un dialogu ar dažādu jomu organizācijām, kā arī pauž vēlmi un gatavību tikties, lai apspriestu organizāciju priekšlikumus un to, kā tie veicinās demokrātijas noturīgumu un attīstību Latvijā.

Gan Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, gan karš Ukrainā mums ir parādījis, kāds spēks ir organizētā pilsoniskajā sabiedrībā un nevalstiskajās organizācijās. Tāpat esošajā ģeopolitiskajā situācijā būtiski pieaug valsts iekšējās un ārējās drošības nozīme, kur būtisku lomu nacionālās drošības sistēmā ieņem pilsoniskā sabiedrība kā demokrātijas sargi. Tomēr, lai organizācijas spētu šo darbu darīt un pilnveidot, ir nepieciešams nodrošināt labvēlīgus priekšnoteikumus to darbībai, tai skaitā mērķtiecīgu un ilgtspējīgu finansējuma modeli pilsoniskās sabiedrības darbības stiprināšanai un attīstībai,” uzsver Kristīne Zonberga, Latvijas Pilsoniskās alianses direktore.

LPA aicina rīcības plānā iekļaut sekojošas darbības:

  • Attīstīt un atbalstīt sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismus, un ieviest un iedzīvināt pilsonisko dialogu. Veicināt aktīvu sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesos, īstenojot mērķtiecīgu pilsoniskās sabiedrības attīstības rīcībpolitiku un atvēlot pastāvīgu valsts budžeta finansējumu pilsoniskās sabiedrības kapacitātes celšanai un stiprināšanai. Pasākumi īstenojami pašvaldību/vietējā, nacionālā, ES un starptautiskā līmenī. Kā rīcības plāna pasākuma plānotie rezultāti ir: atzīts un praksē ieviests pilsoniskais dialogs, īstenota pārnozaru politiku reforma vadībā un koordinācijā, attīstīti un atbalstīti sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismi, īstenota mērķtiecīga pilsoniskās sabiedrības attīstības politika, atvēlot pastāvīgu valsts budžeta finansējumu pilsoniskās sabiedrības kapacitātes stiprināšanai.
  • Attīstīstīt un atbalstīt sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismus, un izveidot un ieviest krīzes vadības sistēmu, kas paredz arī regulāras mācības publiskās pārvaldes un privātā biznesa organizācijām, kā arī pilsoniskajai sabiedrībai rīkoties un sadarboties krīzes gadījumos, ar mērķi stiprināt sabiedrības pašorganizēšanos, noturību pret krīzēm, veicināt aktīvu sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesos, veicinot rīcībpolitiku sabiedrisko uzraudzību un sabiedrības noturībspēju. Kā rīcības plāna pasākuma plānotie rezultāti ir:  stiprināta pilsoniskās sabiedrības loma un gatavība valsts iekšējā un ārējā drošībā, stiprināta sabiedrības spēja pārvarēt krīzes; izveidota un ieviesta krīzes vadības sistēma; stiprināta publiskā un privātā sektora sadarbība krīžu pārvarēšanai.

LPA priekšlikumi Valdības rīcības plānam pieejami šeit, ar priekšlikumiem 2023. gada budžetam iespējams iepazīties šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI