DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Stājies spēkā 2023. gada sportā Aizliegto vielu un metožu saraksts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Septembra beigās, kā ierasts, Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir publicējusi atjauninātu Aizliegto vielu un metožu sarakstu, kas stājies spēkā ar 2023. gada 1. janvāri.

Saraksts ir viens no astoņiem starptautiskajiem standartiem, kas ir obligāti jāievēro visiem Pasaules Antidopinga kodeksa parakstītājiem (nacionālajām antidopinga organizācijām, olimpiskajām komitejām, starptautiskajām sporta veidu federācijām u.c.). Tajā ir norādīts, kādas vielas un metodes ir aizliegtas gan sacensību laikā, gan ārpus tām, un kuras vielas ir aizliegtas konkrētos sporta veidos.

Visas nozīmīgākās izmaiņas, kas ir spēkā ar 2023. gada 1.janvāri, ir izklāstītas angļu valodā 2023. gada galveno izmaiņu kopsavilkumā un paskaidrojošajās piezīmēs (2023 Summary of Major Modifications and Explanatory Notes).

Būtiskākas izmaiņas, kas tiek izziņotas laicīgi, skar tramadola (Tramadoli hydrochloridum) iekļaušanu sportā aizliegto vielu sarakstā, no 2024. gada 1. janvāra. Tramadols (S7. klase - narkotiskās vielas) jau vairākus gadus ir bijis WADA uzraudzības programmā, kas liecina par ievērojamu tā lietošanu sportā, tostarp riteņbraukšanā, regbijā un futbolā. Tramadola ļaunprātīga izmantošana rada devas atkarīgu fizisko atkarību. Tramadola aprite vairākās valstīs tiek stingri kontrolēta un pastiprināti uzmanīta, jo tas, kā narkotisks līdzeklis, var izraisīt opiātu atkarību un tā pārdozēšanas riski ir augsti. WADA finansētie pētījumi ir apstiprinājuši tramadola potenciālu uzlabot fizisko sniegumu sportā.

‘’Lai rūpīgi un plaši informētu par noteikumu izmaiņām un atvēlētu pietiekami daudz laika informācijai un izglītošanai, WADA izpildkomiteja ir nolēmusi tramadolu iekļaut Aizliegto vielu un metožu sarakstā no 2024. gada 1. janvāra. Iekļaušana gadu vēlāk ļaus sportistiem un medicīnas personālam labāk sagatavoties pārmaiņām, laboratorijām atjaunināt pārbaužu procedūras, bet sporta iestādēm izstrādāt izglītības līdzekļus.’’

Lai vielu vai metodi iekļautu Aizliegto vielu un metožu sarakstā, tai jāatbilst vismaz diviem no trim kritērijiem:

  1. Viela vai metode var uzlabot vai uzlabo sportisko sniegumu;
  2. Rada reālus vai potenciālus draudus sportista veselībai;
  3. Pretrunā Kodeksa ievadā aprakstītajam sportiskajam garam.

Neatkarīgi no šiem trim kritērijiem, vai viela vai metode var tikt iekļauta Aizliegto vielu un metožu sarakstā, ja tā maskē citu aizliegtu vielu vai aizliegtu metožu lietošanu.

Pasaules Antidopinga kodekss nosaka stingras atbildības principu par to, ka sportisti ir atbildīgi par visām aizliegtajām vielām, kuras viņi lieto vai mēģina lietot, vai kuras ir atrodamas viņu ķermenī, neatkarīgi no tā, kā viela tur nonāca un vai sportistam bija nodoms krāpties. Sportista palīgpersonāls arī ir atbildīgs par antidopinga noteikumu pārkāpumiem, ja tiek konstatēta līdzdalība antidopinga noteikumu pārkāpumā. Līdz ar to, ja rodas šaubas par vielas vai metodes statusu, svarīgi sazināties ar attiecīgajām antidopinga organizācijām (Starptautisko federāciju vai nacionālo antidopinga organizāciju), lai saņemtu padomu par medikamentiem vai terapeitiskās lietošanas atļauju.

Latvijas Antidopinga biroja atgādina, ja sportistam ir nepieciešams lietot medikamentu, kas iekļauts aizliegto vielu un metožu sarakstā, ir nepieciešams pieteikties terapeitiskās lietošanas atļaujai (TLA), – nacionālā līmeņa sportistiem Latvijas Antidopinga birojā, savukārt starptautiskā līmeņa sportistiem savā starptautiskajā sporta veida federācijā.

Šobrīd 2023. gada Aizliegto vielu un metožu saraksts pieejams angļu un franču valodās, bet tiklīdz Valsts valodas centrs būs veicis tulkojumu latviešu valodā, Latvijas Antidopinga birojs informēs sporta sabiedrību par saraksta pieejamību latviešu valodā.

2023.gada Aizliegto vielu un metožu saraksts ir pieejams un lejupielādējams Latvijas Antidopinga biroja mājaslapā (https://www.antidopings.gov.lv/lv/jaunums/stajies-speka-2023-gada-aizliegto-vielu-un-metozu-saraksts ).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI