DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas Asamblejas balvu zinātnē piešķirs Latvijas zinātniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 7.oktobrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija lēmusi 2022.gada balvu zinātnē piešķirt Gustavam Strengam, Andrim Levānam, Renātei Bergai un Laurai Kreigerei-Liepiņai. Latvijas zinātniekus apbalvos par kolektīvo monogrāfiju “Rīgas jezuītu kolēģijas grāmatu krājuma (1583-1621) katalogs. Krājuma vēsture un rekonstrukcija”.

Žūrija lēma BA balvu literatūrā piešķirt prozaistei un dzejniecei Kai Āreleidai (Kai Aareleid) par romānu “Vaikne ookean” (“Klusais okeāns”).

Savukārt balvu mākslā saņems gleznotājs Šarūns Sauka (Šarūnas Sauka) par unikālo gleznu ikonogrāfiju un glezniecības principiem, kas ir cieši saistīti ar sirreālismu un maģisko reālismu.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās plānots pasniegt gadskārtējās BA sesijas ietvaros 28.oktobrī Rīgā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Latviju žūrijā pārstāvēja Elīna Līce, Ilze Jansone un Andrejs Krasņikovs.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēti:

literatūrā:

  • dzejniece Inese Zandere par dzejas krājumu “Mantojumi”;
  • tulkotājs un dzejnieks Antans Jonīns (Antanas A. Jonynas) par sonetu krājumu “Naujieji sonetai” (“Jaunie soneti”);

mākslā:

  • kinorežisors Dāvis Sīmanis par pilnmetrāžas spēlfilmu "Gads pirms kara";
  • mākslinieks Pēters Lauritss (Peeter Laurits) par izcilu un daudzpusīgu mākslinieka darbu un projektu “Biotoopia” (“Biotopija”);

zinātnē:

  • Igaunijas Mākslas akadēmijas profesors Hilka Hīops (Hilkka Hiiop) un Kumu mākslas muzeja kuratore Tīna-Mal Krēma (Tiina-Mal Kreem) par projektu “Christian Ackermann – Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas” (''Kristians Akermans – Tallinas Fidijs, augstprātīgs un talantīgs'');
  • transdisciplināru pētījumu un studiju iniciators Baltijas reģionā Jurģis Kazimiers Stanišķis (Jurgis Kazimieras Staniškis) par transdisciplināro pētījumu “Ilgtspējīga attīstība: lokāli un globāli risinājumi”.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pērn balvu mākslā piešķīra mākslas zinātniecei Gintai Gerhardei-Upeniecei, balvu literatūrā – rakstniekam Vahuram Afanasjevam (Vahur Afanasjev), savukārt balvu zinātnē – zinātniekam Virģinijum Šikšnim (Virginijus Šikšnys).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI