DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
3
3

Apstiprināts Kultūras centru likums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 15. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Kultūras centru likumu, kas nosaka pašvaldību dibināto kultūras centru statusu, funkcijas, darbību un citus ar kultūras centru darbību saistītus jautājumus.

Likuma mērķis ir ar kultūras centru starpniecību veicināt kvalitatīvu kultūras pakalpojumu pieejamību visai Latvijas sabiedrībai, kā arī Latvijas kultūrvēsturiskās vides, kultūrtelpu un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību. Kā arī veicināt arī nacionālās identitātes stiprināšanu, mūžizglītības pieejamību, jaunu kultūras pakalpojumu un produktu veidošanos, kā arī veicināt kvalitatīvu kultūras procesu, kurā nodrošināta iespēja līdzdarboties visai sabiedrībai.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis akcentē: “Kultūras centri veido vietējo kultūrvidi un kultūras dzīvi, un no to aktivitātes lielā mērā ir atkarīgi arī daudzi citi vietējās kopienas sekmīgai pastāvēšanai un attīstībai būtiski faktori – visupirms vēlme dzīvot šajā konkrētajā vietā, jo te ir ko darīt, te var gan labi atpūsties, gan sevi radoši izpaust un attīstīt. Bez kultūras centriem nebūtu plašā amatiermākslas tīkla, kas ir pamats mūsu identitātes stūrakmenim un lepnumam – Dziesmu un deju svētku kustībai, kura spējusi pastāvēt un attīstīties, ejot līdzi laikam, nu jau simtpiecdesmit gadu. Mūsdienās kultūras centru nozīmi vēl jo vairāk pastiprina globalizācijas monokultūras vilnis. Nepieciešamība pēc kultūras centru likuma tika aktualizēta pirms vairāk kā desmit gadiem. Vēlos izteikt pateicību visiem, kas piedalījās likuma izstrādes procesā!”

Likums aptver jautājumu par kultūras centru funkcijām, tostarp veidojot un organizējot kultūras, mūžizglītības un tālākizglītības pasākumus, kā arī atbalstot Dziesmu un deju svētku procesa nepārtrauktību, tai skaitā amatiermākslas un tautas kolektīvu darbību. Tāpat likumā noteiktas prasības, tostarp par nepieciešamo izglītību, lai varētu strādāt par kultūras centra vadītāju. Likums nosaka, ka kultūras centru finansē tā dibinātājs – pašvaldība.

Pašvaldībām līdz 2023. gada jūnijam vismaz vienam savā pašvaldībā esošajam kultūras centram būs jānodrošina metodiskā kultūras centra statuss. Metodiskajiem kultūras centriem likumā paredzētas papildu funkcijas, tostarp nodrošinot informācijas un pieredzes apmaiņu starp kultūras centriem un sniedzot konsultatīvu un metodisku palīdzību visiem attiecīgā novada kultūras centriem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI