DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

2021. gadā FKTK darba prioritātes – uzraudzības kvalitāte un sektora attīstība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) publicējusi savu 2021. gada pārskatu, kurā informē par iepriekšējā gadā paveikto un situāciju finanšu un kapitāla tirgū. Pērn FKTK būtiskākie darbības virzieni bija fokuss uz visu segmentu attīstību, Covid-19 ietekmes monitorings, ilgtspējīgas finanses, uz risku izvērtējumu balstītas pieejas veicināšana noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā, Latvijas kapitāla tirgus attīstība, iekļaujošas un ilgtspējīgas inovāciju vides radīšana, kā arī efektivitātes, proaktivitātes un attīstības veicināšana FKTK.

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile akcentē: “2021. gads FKTK bija aktīvs. 2020. gada nogalē pārmaiņu projekta rezultātā sākām strādāt atbilstoši jaunajai organizatoriskajai struktūrai. Tajā visiem finanšu un kapitāla tirgus segmentiem tiek veltīta vienlīdzīga uzmanība. Lielu uzmanību pārskata gadā pievērsām kvalitatīvāku lēmumu sagatavošanai un ātrākai to pieņemšanai. Minētās pārmaiņas ir veicinājušas FKTK darba stila maiņu – tas kļuvis atvērtāks un vairāk fokusēts uz proaktīvu rīcību un finanšu un kapitāla tirgus segmentu attīstības jautājumiem."

Sektors, kurā visstraujāk jūtamas uzņemtā attīstības kursa rezultātus, ir Latvijas kapitāla tirgus. Līdztekus diviem Latvijas kapitāla tirgus forumiem, kas norisinājās 2021. un 2022. gada sākumā, īstenojam 10 soļu programmu Latvijas kapitāla tirgus attīstībai un ar gandarījumu vērojam pozitīvu dinamiku – jaunu emitentu ienākšanu tirgū. 2021. gadā īpašu uzmanību pievērsām labai korporatīvajai pārvaldībai, organizējot diskusiju ciklu un iedibinot Latvijas Korporatīvās pārvaldības balvu.

FKTK pēdējos gados ir veikusi un turpina aktīvu darbu finanšu noziegumu novēršanas jomā, nodrošinot efektīvus pasākumus, lai Latvijas finanšu iestādes netiktu izmantotas naudas atmazgāšanai un citu neatļautu darbību finansēšanai. FKTK ir būtiski pilnveidojusi uzraudzības pieeju, lai sasniegtu augstu finanšu sektora uzraudzības efektivitāti un standartus. Līdz šim lielākais klupšanas akmens finanšu iestādēm ir bijušas neatbilstošas iekšējās kontroles sistēmas, tāpēc to pilnveide ir gan FKTK, gan pašu tirgus dalībnieku uzmanības centrā. Kopumā Latvijas finanšu sektorā ir ievērojami samazinājies riska līmenis būtiskākajos segmentos – kredītiestādēs un maksājumu iestādēs. Bankas ir veikušas nozīmīgus pasākumus iekšējās kontroles sistēmu pilnveidošanai.

FKTK ir izstrādājusi jaunu pieeju pārbaudēm, kura mazina administratīvo slogu finanšu iestādēm un to sadarbībai ar klientiem, samēro pārbaudes ar katras finanšu iestādes riska līmeni, kā arī nodrošina ātrāku rezultātu sasniegšanu. Jaunā pieeja paredz veikt visaptverošu finanšu iestāžu iekšējās kontroles sistēmu pietiekamības un efektivitātes izvērtējumu.

2021. gadā turpināja vērtēt Covid-19 pandēmijas izplatības un ar to saistīto ierobežojumu ietekmi. Pēc būtiska krituma 2020. gadā pērn banku sektorā bija vērojama strauja pelnītspējas uzlabošanās. Ierobežoto patēriņa iespēju un piesardzības ietekmē turpinājās noguldījumu pieaugums. Savukārt aktīvu kvalitātes rādītāji liecina, ka Covid-19 ietekme kopumā ir bijusi mazāka, nekā sākumā tika prognozēts. Vienlaikus nenoteiktība saglabājas augsta.

2021. gadā līdz ar jaunā Latvijas Bankas likuma pieņemšanu sākās intensīvs darbs pie integrācijas dažādos abu institūciju pārvaldes līmeņos. Ir skaidrs plāns un precīzi apzināti uzdevumi un termiņi, kādos tie jāpaveic. Apvienotā iestāde darbu sāks 2023. gadā.

Papildus integrācijai Latvijas Bankā 2022. gadā FKTK izvirzījusi vēl šādas darbības prioritātes – efektīva, riskos balstīta un attīstībā virzīta finanšu sektora uzraudzība, tajā skaitā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā, digitalizācija un inovācijas, ilgtspēja, kapitāla tirgus attīstība un ieguldījumu kultūras veicināšana. Šajās jomās norit aktīvs vadības un ekspertu darbs, pilnvērtīgi nodrošinot visus uzraudzības procesus un īstenojot darba plānu.

FKTK 2021. gada un darba pārskats pieejams FKTK tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI