DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Eiropas Savienības Tiesa godina Satversmi un saņem gleznu no Latvijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 27. jūnijā, Eiropas Savienības Tiesā (turpmāk – EST) notiks konference «Demokrātija, tiesiskums un cilvēka cieņa», kā arī svinīga ceremonija, kurā pirmo reizi EST tiks nodots mākslas darbs no Latvijas. Tā būs latviešu trimdas mākslinieces Dainas Dagnijas (1937–2019) glezna “Imigranti” (1969). Pasākumi tiek rīkoti EST 70. dibināšanas gadā, izceļot šo nozīmīgo gadskārtu un godinot Latvijas Republikas Satversmes simtgadi.

Konferenci ar priekšlasījumu attālināti atklās Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas Valsts prezidente (1999-2007). Pēc tam sekos paneļdiskusija, kurā piedalīsies EST priekšsēdētājs Kūns Lēnarts (Koen Lenaerts), EST tiesnese, palātas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Tartu Universitātes Juridiskās fakultātes profesors Lauris Melkso (Lauri Mälksoo). Diskusiju vadīs EST ģenerāladvokāte Laila Medina.

Konferences būs vērojama tiešraidē: https://cdj.connectedviews.eu/LiveMeetings/default?lang=en

Svinīgajā gleznas nodošanas ceremonijā klātesošos uzrunās EST tiesnese un kultūras mantojuma komisijas prezidente Lučija Serēna Rosi (Lucia Serena Rossi), Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Latvijas Universitātes asociētais profesors Jānis Pleps un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS kolekciju un krājumu departamenta vadītāja Elita Ansone. Svinīgajā mākslas darba nodošanas pasākumā uzstāsies Luksemburgas latviešu koris «Meluzīna» mākslinieciskās vadītājas Jūlijas Norveles vadībā.

Par gleznu “Imigranti” (1969)

Mākslinieces Dainas Dagnijas glezna «Imigranti» ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma kolekcijā esošs mākslas darbs, kas EST tiks nodots uz pieciem gadiem. Tā ir 180 x 230 cm liela glezna, kurā attēlota mākslinieces ģimene, kā bēgļiem ieceļojot Ņujorkā 1951. gadā. Gleznas priekšplānā no labās puses uz kreiso – pati Daina, kas nes sarkanu ceļasomu, viņas jaunākā māsa Maija un viņu brālis Ilgvars, kurš valkā džemperi ar tradicionālajām latvju zīmēm, tādejādi norādot uz izcelsmes valsti. Mākslinieces tēvs stāv viņai aiz muguras, bet māte attēlota gleznas kreisajā malā. Mazuli auklējošā latviešu sieviete ir viena no ieceļotājām ASV.

Par latviešu trimdas gleznotāju Dainu Dagniju

Māksliniece Daina Dagnija ir dzimusi Latvijā 1937. gadā. Septiņu gadu vecumā kopā ar ģimeni atstāja Latviju un devās bēgļu gaitās. Septiņus gadus pavadīja Vācijas bēgļu nometnēs un 1951. gadā nonāca ASV. Mākslas izglītību viņa ieguva tolaik slavenajā Mākslas studentu līgā (Arts Students League, 1954–1956) Ņujorkā, kur bija studējuši daudzi ievērojami Amerikas abstraktā ekspresionisma pārstāvji. Mākslas studijas tika turpinātas Mākslas un amatu biedrības Mākslas skolā Detroitā (Art School of the Detroit Society of Arts and Crafts, 1956–1959) un Šonāra mākslas institūtā (Chouinard Art Institute, 1960) Losandželosā.

No 1960. gadu vidus Daina Dagnija dzīvoja Ņūdžersijā. No 1968. līdz 2000. gadam sarīkoja 13 personālizstādes dažādās Detroitas, Ņujorkas, Sanfrancisko, Ņūdžersijas, Rabatas (Marokā) galerijās. 2001. gadā māksliniece atgriezās uz dzīvi Latvijā, kur arī izstādītas vairāk nekā 20 personālizstādes. Gleznotāja mūžībā devusies 2019. gada 4. decembrī. Māksliniece ir nozīmīga personība gan Latvijas, gan pasaules vizuālās

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI