DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldība gatava dalīties ar pieredzi bioatkritumu šķirošanas organizēšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas pašvaldība pateicas Valsts kontrolei (VK) par veikto darbu un ieteikumiem bioatkritumu sistēmas pilnveidošanā Latvijā. Sadarbībā ar VK Rīgas pašvaldība ir guvusi papildus pārliecību, ka galvaspilsētas pašvaldības izvēlētais ceļš uz bioatkritumu šķirošanu ir pārdomāts un atbilstošs.

Atlikušie VK ieteikumi tiks ieviesti tuvākajā laikā, tajā skaitā sagatavojot priekšlikumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) veikt grozījumus attiecīgajos MK noteikumos, lai uzlabotu datu ievākšanu par atkritumu plūsmām.

"Novērtējam, ka atsevišķās jomās Rīgā īsā termiņā paveiktais bioloģisko atkritumu vākšanā var kalpot par labo piemēru. Vienlaikus apstiprinājušās pašvaldības norādītās problēmas - ir sarežģīti palīdzēt veidot sistēmu, kurai nav noteikti sasniedzamie kritēriji, kurai nav nodrošināti vienoti principi visās pašvaldībās un kurā netiek izmantotas iespējas kompostēt lētākajā un videi draudzīgākajā veidā - pie mājām. Esam gatavi virzīt Rīgas pieredzē balstītus ieteikumus, lai VARAM šos robus bioatkritumu apsaimniekošanas sistēmā izlabotu,” uzsver Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

"Bioloģiski noārdāmo atkritumu dalīta apsaimniekošana ir labas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas stūrakmens, jo to dalīta apsaimniekošana atvieglo visas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas darbību un palielina iespējas pārstrādāt arī citus atkritumus - palielinās iespējas atgūt materiālus no nešķirotajiem sadzīves atkritumiem. Industriālajā kompostēšanas sistēmā ir jānonāk tiem atkritumiem, kas šobrīd nonāk nešķirotajos sadzīves atkritumos, nevis tiem, kas tiek sakompostēti pie mājām. Lai izvairītos no iepakojuma dalītās vākšanas sistēmas problēmas - dažādām šķirošanas instrukcijām dažādās pašvaldībās, ir nepieciešams vienots valsts līmeņa skatījums kādi konkrēti atkritumu tipi un kāda tipa maisiņos Latvijā tiks vākti," norāda Rīgas domes deputāte un Atkritumu samazināšanas un šķirošanas darba grupas vadītāja Mairita Lūse.

Viens no VK norādītajiem trūkumiem bioatkritumu sistēmai kopumā ir iedzīvotāju informēšanas trūkums par šķirošanas nozīmi. Šajā jomā Rīgas pašvaldība jau 2021. gadā piešķīrusi finansējumu kampaņai "Šķiro BIO arī Rīgā!". Pēc kampaņas būtiski pieaudzis bioloģisko konteineru skaits. Līdz ar sistēmas detaļu precizēšanu un vienotu standartu ieviešanu Rīgas pašvaldība ir gatava vēl plašāk informēt iedzīvotājus.

VK norāda, ka iedzīvotāju informēšanā par atkritumu šķirošanu līdz šim nepietiekami motivēti un iesaistīti ir bijuši namu apsaimniekotāji, kas ir iedzīvotājiem tuvākais bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas sistēmas posms. Šajā jomā Rīgas pašvaldība īstenojusi ciešu sadarbību ar uzņēmumu “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP), veicinot šķirošanas konteineru pieaugumu un iedzīvotāju informēšanu.

VK ieteikums par skolu ēdinātāju iesaisti atkritumu sašķirošanā šobrīd Rīgā jau ir ieviests. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta iestādēm kopskaitā ir 751 atkritumu konteiners. 134 skolās un pirmsskolās ēdināšanu nodrošina komersanti, kas slēdz atsevišķu līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, tai skaitā vienošanos par BIO konteineru. Ēdināšanas ārpakalpojuma sniedzējiem ir šādi atkritumu konteineri: BIO – 42%, sadzīves – 40%, MIX – 17%, stikls – 1%.

Tāpat Rīgas pašvaldība jau ilgu laiku uzstājusi uz plašāku mājkompostēšanas lomu kopējā bioatkritumu sistēmā. Pateicoties pašvaldības un NVO spiedienam no VARAM puses virzīti grozījumi, kas vienkāršo dārzu un parku atkritumu kompostēšanas laukumu ierīkošanu. Uz šī pamata pašvaldība plāno būtiski veicināt lapu kompostēšanu arī pilsētas vidē.

Jau gada sākumā Rīgas pašvaldība cēlusi trauksmi par nesakārtotu sistēmu atkritumu tarifu jomā, kurā sadarbībā ar VARAM panākts daļējs risinājums.

Lai pildītu VK ieteikumus, Rīgas pašvaldība apņēmusies datu pieejamības uzlabošanai pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu un ar atkritumu apsaimniekotājiem noslēgto līgumu uzraudzību. Atkritumu apsaimniekotājiem arī plānots uzdot vairākās adresēs veikt bioloģiski noārdāmo atkritumu kontrolmērījumus, kā arī veikt mērījumus dažādos maršrutos, atlasot maršrutus, kur ir dalīti vākti atkritumu konteineri, un kur nav.

Lai uzlabotu bioloģisko atkritumu vākšanu, Mājokļu un Vides departamenta Kapsētu pārvalde šogad plāno sākt pilotprojektu kompostēšanas laukumu izveidošanai kapu atkritumiem. Tāpat pašvaldība strādās pie savu kompostēšanas laukumu izveidošanas un dārza un parku atkritumu kompostēšanas decentralizācijas.

Rīgas pašvaldība pēdējo gadu laikā aktīvi pievērsusies šķirošanas veicināšanai. No šā gada marta māju apsaimniekotājiem ir noteikts pienākums sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem nodrošināt vieglā un stikla atkritumu šķirošanu daudzdzīvokļu ēkās, izvietojot attiecīgus konteinerus.

Rīgas pašvaldība un trīs atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi iedzīvotāju ērtībām pirmo reizi Latvijā kopīgi izveidojuši vienotu ceļvedi, kas palīdzēs vieglāk orientēties atkritumu šķirošanā, tādējādi veicinot rīdzinieku aktīvāku iesaistīšanos atkritumu dalītās vākšanas procesā, kā arī palīdzot samazināt izmaksas par nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu. Ceļvedis pieejams un lejuplādējams Rīgas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē , tas arī drukātā veidā nodots iedzīvotājiem un izlīmēts RNP apsaimniekoto namu kāpņutelpās.

Jau tuvāko gadu laikā Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu atkritumu apsaimniekošanas organizēšanā – valsts un ES līmenī būs jāsasniedz aprites ekonomikas un klimatneitralitātes mērķi, kuru sasniegšanā Rīgai ir nozīmīga loma. Nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas izmaksas turpinās pieaugt arī nākotnē, savukārt atkritumu šķirošana un pārstrāde palīdzēs mazināt ietekmi uz vidi un izdevumiem, tāpēc Rīga strādā pie tā, lai veicinātu pieejamāku atkritumu šķirošanu.

Rīgas pašvaldībā jau notiek astoņu šķiroto atkritumu savākšanas laukumu projektēšana, turpinās darbs pie publisko šķirošanas punktu tīkla paplašināšanas un mobilo bīstamo atkritumu savākšanas punktu tīkla pārskatīšanas, kā arī Rīga plāno kļūt par sertificētu Zero Waste jeb bezatkritumu pilsētu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI