DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

Noteiks 14. Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlamo deputātu skaitu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 2. jūnijā, notiks Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēde, kurā paredzēts apstiprināt 14. Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlamo deputātu skaitu.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā. Ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

Četri mēneši pirms 1. oktobrī gaidāmajām 14. Saeimas vēlēšanām aprit šodien, 31. maijā.

CVK sēde notiks plkst. 15.00 klātienē, komisijas telpās Smilšu ielā 4, Rīgā.

14. Saeimas vēlēšanām norisināsies šā gada 1. oktobrī, sestdienā. Tajās tiesības piedalīties būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās būs arī vēlētājiem ārpus Latvijas, kuri varēs izmantot iespēju balsot pa pastu vai kādā no klātienē izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām notiks no 13. jūlija līdz 2. augustam. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt reģistrētas partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām (līdz 2021. gada 30. septembrim) un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

13. Saeimas vēlēšanās 2018. gadā Rīgas vēlēšanu apgabalā bija jāievēl 35 deputāti,  Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 25 deputāti, Zemgales un Latgales vēlēšanu apgabalā –  katrā 14 deputāti, bet Kurzemes apgabalā – 12 deputāti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI