DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pedagogi un vecāki pirms vasaras brīvlaika aicināti ar bērniem īpaši pārrunāt drošības jautājumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rit šī mācību gada pēdējās dienas, tuvojas vasaras brīvlaiks, kad bērni daudz laika pavadīs dažādās aktivitātēs pie dabas, ūdens tilpnēm, nometnēs, aktīvi sportojot un citādi atpūšoties. Lai vasaras brīvdienas neaizēnotu nepatīkami starpgadījumi, Izglītības un zinātnes ministrija un Valsts izglītības satura centrs aicina skolotājus un skolu vadību, kā arī vecākus mācību gada noslēgumā īpaši aktualizēt drošības jautājumus.

Izvērtējot dažādus gadījumus, nākas secināt, ka nav iespējams apzināt visus potenciālos riskus, bet tieši vasarā, kad bērni bieži tiek atstāti bez pieaugušo uzraudzības, viņiem īpaši jāatgādina par drošību uz ielām un ceļiem, ūdens un elektrības tuvumā, par piesardzības pasākumiem sabiedriskās vietās, mājās un internetā. Svarīgi, lai bērni skaidri zinātu, kur nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības.Tāpat vecāki nedrīkst aizmirst, ka, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, bērnus līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst atstāt bez pieaugušo uzraudzības. Ja bērna pieskatīšana tiek uzticēta brālim vai māsai, viņiem jābūt sasniegušiem vismaz 13 gadu vecumu.

Viena no aktuālākajām tēmām vasarā ir personīgo un citu cilvēku veselība un drošība, uzturoties pie ūdeņiem, tāpēc ir ļoti svarīgi pārrunāt – kas jāievēro peldoties, kāpēc, atrodoties pie ūdens vai ūdenī, ir svarīgi pieskatīt citam citu, kas jādara, ja notikusi nelaime uz ūdens? Noteikti noderīga būs Valsts Ugusndzēsības un glābšanas dienesta sagatavotā bērniem paredzētā filmiņu par drošību uz ūdens no filmu cikla „Bīstamā robeža”! ŠEIT.

Arī biedrība "Peldēt droši" un Latvijas Peldēšanas federācija ir sagatavojušas četras dažādiem vecumiem piemērotas bezmaksas video nodarbības par drošu uzvedību pie un uz ūdens, kas brīvi pieejamas vietnē. Nodarbības būs skatāmas arī bezmaksas virszemes TV apraidē kanālā TV4 - 28. maijā plkst. 11.00 ēterā būs skatāma nodarbība tiem, kas vēl neiet skolā; 29. maijā plkst. 11.00 pie TV ekrāniem aicināti sākumskolas audzēkņi; 4. jūnijā plkst. 11.00 – 5.–9. klašu skolēni, savukārt vidusskolēni 5. jūnijā plkst. 11.00.

Tāpat svarīgi atcerēties un ievērot pamata drošības pasākumus, tai skaitā savstarpējo distancēšanos publiskās vietās, roku regulāru mazgāšanu, nedošanos  ārpus mājas ar elpceļu saslimšanām. Lai gan Covid-19 izplatība ir zema un iespējami samazināti visi ierobežojumi, tomēr svarīgi atcerēties, ka risks inficēties ar Covid-19 infekciju joprojām pastāv.

Lai visiem saulains, darbīgs un drošs vasaras brīvlaiks! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI