DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre: steidzami nepieciešams panākt vienošanos par ES sankciju noteikšanu pret Krievijas enerģētikas sektoru

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 13. maijā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica Zagrebā, Horvātijā, tikās ar Horvātijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāri Andreju Metelko Zgombiču (Andreja Metelko Zgombić), lai pārrunātu Latvijas un Horvātijas divpusējo sadarbību, Krievijas izvērsto agresiju Ukrainā, nepieciešamā atbalsta sniegšanu Ukrainai un citas aktualitātes.

Z. Kalniņa-Lukaševica pauda gandarījumu par labām divpusējām attiecībām. Latvija ir ieinteresēta stiprināt divpusējās attiecības ar Horvātiju dažādās jomās, akcentēja parlamentārā sekretāre.

Sarunas centrālais temats bija Krievijas agresija Ukrainā. Z. Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jābūt gatavai dažādiem scenārijiem, arī ilgstošam karam Ukrainā: “Ir jāturpina koordinēts diplomātisks, politisks un ekonomisks spiediens uz Krieviju, lai ierobežotu tās spēju turpināt agresiju.” Sarunā tika pārrunāta nepieciešamība vienoties par nākamo sankciju kārtu pret Krieviju, iekļaujot tajā arī enerģētikas sektoru.

Runājot par atbalstu Ukrainai, Z. Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka ES un tās dalībvalstīm jāturpina sniegt viss iespējamais atbalsts Ukrainai, lai tā spētu noturēties pret Krievijas agresiju. Ukrainas uzvara šajā karā ir vienīgais iespējamais scenārijs, lai nodrošinātu mieru un stabilitāti. Parlamentārā sekretāre pauda arī Latvijas atbalstu Starptautiskās krimināltiesas un kopējiem centieniem izmeklēt un dokumentēt Krievijas kara noziegumus.

Sarunas partneres bija vienisprātis par ES paplašināšanās pieaugošo stratēģisko nozīmi. Šobrīd ir īpaši redzama arī Rietumbalkānu reģiona ievainojamība un nepieciešamība spert soļus valstu integrācijai ES politiskajā, ekonomiskajā, sociālajā un drošības telpā, uzsvēra Z. Kalniņa-Lukaševica.

Puses pārrunāja arī Latvijas-Horvātijas ekonomiskās attiecības un potenciālās sadarbības iespējas viedo tehnoloģiju jomā un sadarbību starptautiskajās organizācijās. Tas stiprinās līdzīgi domājošo valstu kopienu noteikumos balstītas starptautiskās kārtības nodrošināšanai. Parlamentārā sekretāre pauda atbalstu Horvātijas plāniem pievienoties Šengenai un Eirozonai, tādējādi uzlabojot ES stabilitāti un konkurētspēju.

Darba vizītes laikā Zagrebā parlamentārā sekretāre piedalījās ar ES domnīcas “Friends of Europe” seminārā “Saving democracy from itself” par nepieciešamo rīcību demokrātijas stiprināšanai un nosargāšanai, cīņu pret galēju polarizāciju un aktuālākajiem ES šodienas un nākotnes izaicinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI