DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Centrālā vēlēšanu komisija nereģistrē parakstu vākšanai likumprojektu “Ierobežojumu atcelšanas likums”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien, 2022. gada 17. martā, nolēma atteikt biedrības “Bērnu Veselības Aizsardzības Kustība” iesniegtā likumprojekta “Ierobežojumu atcelšanas likums” reģistrāciju, jo vairākums komisijas locekļiem uzskatīja, ka likumprojekts pēc satura nav uzskatāms par pilnīgi izstrādātu un tādējādi to nevar reģistrēt parakstu vākšanai.

Likumprojekts paredzēja atcelt obligātu vakcināciju un atteikties no Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamības un no tā izrietošajiem ierobežojumiem.

Saskaņā ar likumu “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” CVK lēmums jāpieņem 45 dienu laikā no likumprojekta saņemšanas dienas, izvērtējot iniciatīvas grupas atbilstību likuma prasībām un to, vai likumprojekts ir pilnībā izstrādāts pēc formas un satura.

Atbilstoši tiesu praksei likumprojektu nevar uzskatīt par pilnīgi izstrādātu pēc satura, ja tas paredz izlemt tādus jautājumus, kuri vispār ar likumu nav regulējami, vai kuri pieņemšanas gadījumā nonāktu pretrunā ar Satversmē ietvertajām normām, principiem un vērtībām vai Latvijas starptautiskajām saistībām.  

Pēc CVK lūguma viedokli par rosināto likumprojektu sniedza Latvijas Republikas tiesībsargs un Tieslietu ministrija, norādot, ka likumprojekts pēc satura nav pilnīgi izstrādāts, jo pieņemšanas gadījumā tas nonāktu pretrunā ar Satversmē ietvertajām normām, principiem un vērtībām. Tieslietu ministrija saskata pazīmes šāda regulējuma neatbilstībai Satversmes 111.pantam, kā arī Satversmes 93.pantam. Ministrija arī vērš uzmanību, ka iesniegtā Likumprojekta regulējuma rezultātā nevarētu pilnvērtīgi tikt īstenota obligāta vakcinācija personām, tostarp bērniem, pret tādām slimībām, pret kurām vakcinācija jau ilgstoši tiek praktizēta sabiedrības un katra indivīda veselības aizsardzībai.

Iepazīstoties ar viedokļiem un uzklausot likumprojekta iesniedzēja argumentāciju,  CVK likumprojekta “Ierobežojumu atcelšanas likums” reģistrēšanu parakstu vākšanai atteica. Divi CVK locekļi balsoja par likumprojekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, bet seši – pret.

CVK lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas iniciatīvas grupa var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI