DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

Pieaug komersantu izpratne attiecībā uz prasībām enerģētikas jomā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadīts otrais gads, kopš Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB)  īsteno enerģētikas politikas administrēšanas funkciju. 2021. gadā BVKB turpinājis pastiprināti īstenot elektroenerģijas obligātā iepirkuma (OI) mehānisma kontroli,  uzraudzījis energoefektivitātes pienākumu izpildi un pilnveidojis monitoringa sistēmu, testējis degvielas kvalitāti, nodrošinājis valsts naftas produktu drošības rezerves, kā arī realizējis jaunas Aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmas darbības uzsākšanu. Kopumā BVKB darbības rezultāti liecina par pozitīvu tendenci komersantu izpratnē par piemērojamām prasībām enerģētikas jomā.

2021. gadā BVKB veicis 311 elektrostaciju iesniegto gada pārskatu izvērtēšanu, kā arī klātienē pārbaudījis 53 elektrostacijas, kas saņem valsts atbalstu elektroenerģijas OI veidā. Pēc klātienes pārbaudēm, elektrostaciju gada pārskatu izvērtēšanas un komersantu nodokļu nomaksas pārbaudēm kopumā izteikti 48 brīdinājumi par iespējamu OI tiesību zaudēšanu pretstatā 113 brīdinājumiem gadu iepriekš. 39 elektrostacijām BVKB aizvadītajā gadā OI tiesības atcēlis, savukārt 7 elektrostacijām ir beidzies valsts atbalsta periods. 

Birojs, īstenojot lielo uzņēmumu, lielo elektroenerģijas patērētāju, energoefektivitātes pienākumu shēmas atbildīgo pušu un publiskās pārvaldes energoefektivitātes monitoringu, padziļināti pārbaudījis 50 energoefektivitātes monitoringa sistēmas subjektu (lielo uzņēmumu, lielo elektroenerģijas patērētāju un pašvaldību) pienākumu izpildi, izvērtējot iesniegto potenciālo enerģijas ietaupījumu pasākumu izpildi pret ikgadēji īstenotajiem energoefektivitātes pasākumiem, pārliecinoties par pasākumu īstenošanu konkrētajā adresē un diskutējot par katra subjekta nākotnes energoefektivitātes paaugstināšanas potenciālu. Pieņemti 10 lēmumi par energoefektivitātes nodevas piemērošanu Energoefektivitātes likuma prasību nepildītājiem (lielajiem elektroenerģijas patērētājiem), kas ir par 23 lēmumiem mazāk nekā pērn, un liecina par biroja darba efektivitāti strādājot ar komersantiem.

Apkopojot komersantu, valsts un pašvaldību iestāžu sniegto informāciju, redzams, ka kopējais enerģijas ietaupījums 2020. gadā ir 112 517 MWh. Attiecībā uz enerģijas ietaupījumu pirmajā saistību periodā no 2014. līdz 2020. gadam secināts, ka valsts ir izpildījusi prasības. Saskaņā ar Direktīvu 2012/27/ES Latvijai noteiktais kumulatīvais enerģijas galapatēriņa ietaupījums bija 9 896 GWh, bet sasniegtais kumulatīvais enerģijas ietaupījums, balstoties uz šobrīd biroja apkopoto informāciju, ir 12 525 GWh jeb 126 % no mērķa izpildes.

“Esošā situācija energoresursu tirgū skaidri norāda uz nepieciešamību īstenot energoefektivitātes pasākumus. Īpaši lielu potenciālu mēs šobrīd saskatām pašvaldību un publiskā sektora iespējās veicināt energoefektivitāti, kas rezultātā ļaus samazināt izmaksas. 2022. gadā mūsu fokusā būs darbs ar pašvaldībām,” uzsver BVKB direktore Svetlana Mjakuškina. 

2020. gadā ir uzskaitītas 750 centrālās valdības ēkas ar kopējo platību 1 560 732 m2 . Renovāciju šajā periodā veica 28 ēkas ar kopējo platību 106 683 m2, kas sastāda ap 7% no kopējās platības. Līdz ar to 2020.gada 3% renovācijas mērķis ir izpildīts ar pārpalikumu.

2021. gadā veiksmīgi noslēdzies arī viens no lielākajiem BVKB iepirkumiem, nodrošinot valsts naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma iegādi šim gadam. Vispārīgās vienošanās ietvarā noslēgti līgumi ar 11 uzņēmumiem par 295 400 tonnu valsts naftas produktu drošības rezervju uzglabāšanu. 2022. gadā 81% šo rezervju tiks uzglabātas Latvijas teritorijā, kas ir par 18% vairāk nekā iepriekš un jau šobrīd pārsniedz 2023. gadam nosprausto stratēģisko mērķi – palielināt tieši Latvijas teritorijā uzglabājamo valsts naftas produktu drošības rezervju apjomu līdz 75%. 2021.gadā papildus līdzšinējām rezervju uzraudzības funkcijām uzsākts īstenot kvalitātes pārbaudes arī valsts naftas drošības rezervju uzglabāšanas pakalpojumu sniedzējiem.

2021. gadā BVKB veicis tirdzniecībā esošās degvielas paraugu noņemšanu un testēšanu 108 degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Situācija ar degvielas kvalitāti valstī ir laba. No 301 testētā parauga tikai nepilnos 2% gadījumu jeb 6 paraugiem konstatētas degvielas kvalitātes neatbilstības - 3 benzīna paraugiem un 3 dīzeļdegvielas paraugiem. Degvielas kvalitātes testēšana notiek akreditētā laboratorijā.

Aizvadītajā gadā darbību uzsāka jauna Aizsargātā lietotāju datu informācijas sistēma (ALDIS), kas apkopo informāciju par aizsargātajiem lietotājiem un sniedz datus elektroenerģijas tirgotājiem par personām, kurām pienākas atbalsts elektroenerģijas rēķinu samazinājumam. Aizsargāto lietotāju lokā ietilpst daudzbērnu ģimenes, personas ar I grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības. Šobrīd secināms, ka atbalsta saņemšanas mehānisma maiņa ir ļāvusi aptvert un identificēt plašāku aizsargāto lietotāju loku. Decembrī aizsargāto lietotāju skaits, kas saņēmuši atbalstu, sasniedza 92 434. Tas ir par ~30% vairāk nekā pirms sistēmas ieviešanas.  “Jaunās sistēmas ieviešana pavērusi iespēju ikvienam elektroenerģijas tirgotājam nodrošināt aizsargātā lietotāja pakalpojumu. Šobrīd aizsargātā lietotāja pakalpojumus sniedz divi komersanti - AS “Latvenergo” (Elektrum) un SIA “Tet”, kas neapšaubāmi norāda uz šo uzņēmumu sociālo atbildību,” uzsver BVKB direktore.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI