DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

26. februārī aicina bez maksas apmeklēt “Dauderu” muzeju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Sestdien, 26. februārī, ikviens interesents aicināts bez ieejas maksas apmeklēt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļu Rīgā, Zāģeru ielā 7 (Sarkandaugavā). Šogad muzejā katra mēneša pēdējā sestdienā ieviests bezmaksas apmeklējums, tā dodot iespēju šajā sarežģītajā laikā uz brīdi atrauties no ikdienas problēmām un izbaudīt greznā 19. gadsimta beigu savrupnama gaisotni, aplūkot ekspozīciju.

Vēl tikai līdz 27. februārim “Dauderos” var apskatīt izstādi “Latvijas drošības iestādes (1918–1940)”, kurā par starpkaru Latvijas policijas, muitas, aizsargu un citu iekšējās drošības dienestu darbību stāsta daudzveidīgas vēstures liecības: nozīmes, apbalvojumi, formas tērpu detaļas, fotogrāfijas, dokumenti un iespieddarbi. Plašo un unikālo eksponēto priekšmetu klāstu muzejam izstādīšanai uzticējuši kolekcionāri Jānis Vigups, Gunārs Rusiņš un Vladimirs Balašovs.

Bezmaksas apmeklējuma dienā atvērta būs arī “Dauderu” pamatekspozīcija, kas pēdējos gados ieguvusi jaunu veidolu. Tajā iespējams izzināt “Dauderu” nama likteni un apskatīt kolekcionāra un mecenāta Gaida Graudiņa Latvijai dāvinātās kolekcijas daļu. Nama bagāto vēsturi spilgti raksturo tā īpašnieku maiņas. Tas 1897. gadā celts kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) īpašnieka, vācbaltiešu fabrikanta Ādolfa fon Bingnera ģimenes villa, bet no 1937. līdz 1940. gadam savrupnams ar tam piegulošo dārzu tika labiekārtots kā vērienīga Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence. Okupācijas laikā ēka uz laiku pārgāja rūpnīcas īpašumā un bija pielāgota bērnudārza vajadzībām, bet kopš 1990. gadā ēkā pastāv muzejs, kura kodolu veido trimdā vāktā Latvijas kultūrvēsturisko liecību kolekcija. Pavērsieniem bagātā nama vēsture ļoti precīzi ilustrē un paskaidro Latvijas 19.–20. gadsimta vēstures gaitu, sākot ar industrializāciju un jauno Rīgas priekšpilsētu veidošanos un beidzot ar Trešo atmodu. Ēkas apmeklējums būs saistošs gan pieredzējušiem vēstures entuziastiem, gan citiem interesentiem un skolēniem.

Historisma stilā celtajā savrupnamā iespējams izbaudīt arī oriģinālo iekštelpu dekoratīvās apdares elementu krāšņumu, savukārt atjaunotajā nama virtuves ekspozīcijā – uzzināt vairāk par turīgo rīdzinieku ikdienas dzīves neredzamo pusi. Pastaigām pieejams arī Dauderu dārzs, kurā jau jūtamas pirmās pavasara vēsmas.

Muzeja veikalā iegādājami dažādi suvenīri, muzeja izdevumi un citas grāmatas.

Epidemioloģisko nosacījumu dēļ apmeklētājiem joprojām nepieciešams derīgs Covid-19 sertifikāts un medicīniskā vai FFP2 sejas maska.

Nākamās LNVM Dauderu nodaļas bezmaksas apmeklējuma dienas šogad: 26. marts, 30. aprīlis, 28. maijs.

Bezmaksas apmeklējums 26. februārī būs arī Latvijas Nacionālā vēstures muzejā Brīvības bulvārī 32, bet Tautas frontes muzeja nodaļā (Vecrīgā, Vecpilsētas iela 13/15) bezmaksas ieeja ir pastāvīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI