DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tautas frontes muzejs izsludina “Baltijas ceļa” 35. gadadienai veltītu eseju konkursu jauniešiem 

"Baltijas ceļš" 1989. gada 23. augustā.

Ojāra Martinsona foto, Tautas frontes muzeja krājums.

Tuvojoties akcijas “Baltijas ceļš” 35. gadadienai, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) Tautas frontes muzeja nodaļa aicina vispārizglītojošo, speciālo un profesionālo izglītības iestāžu 9. līdz 12. klašu skolēnus piedalīties eseju darbu konkursā “Baltijas ceļš – Eiropas modināšana”. Darbu iesūtīšanas termiņš ir 2024. gada 31. maijs.  

1989. gada 17. augustā Latvijas Tautas frontes, Igaunijas Tautas frontes (Rahvarinne) un Lietuvas neatkarības kustības “Sajūdis” līderi pasaules valdībām, informācijas aģentūrām un presei izsūtīja aicinājumu “Baltijas ceļš” (Balti kett, Baltijos kelia. the Baltic Way). Tas atgādināja, ka latvieši, lietuvieši un igauņi pēc pusgadsimta apspiestības padomju okupācijā uzsākuši cīņu par savu valstu neatkarības atgūšanu un pieprasa atzīt par starptautisku noziegumu 1939. gada 23. augustā parakstīto Molotova-Ribentropa jeb Staļina un Hitlera paktu par Eiropas sadalīšanu ietekmes zonās. Aicinājumā arī tika paziņots, ka Eiropas sadalīšanas 50. gadadienā – 1989. gada 23. augustā plkst. 19.00 – Baltijas valstu iedzīvotāji no Tallinas līdz Rīgai un Viļņai sadosies rokās, veidodami dzīvo ķēdi. Šis aicinājums pēc 35 gadiem spilgti liecina par tābrīža izjūtām, politiskajām aktualitātēm un baltiešu skatījumu uz Eiropas politiku. 

Eseju konkursā jaunieši aicināti uzrakstīt savu “Baltijas ceļa aicinājumu” šodienas Latvijai, Baltijai un Eiropai, pievēršoties mūslaiku iekšpolitiskajiem un ārpolitiskajiem izaicinājumiem. 

Konkurss tiek rīkots ar mērķi veicināt jauniešu interesi un zināšanas par “Baltijas ceļu” kā izcilu Latvijas nesenās vēstures notikumu, unikālu nevardarbīgās pretošanās piemēru visai pasaulei un vienu no priekšnoteikumiem Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanai, kā arī padziļināt izpratni par demokrātijas vērtībām un rosināt pārdomas par mūsdienu Eiropas solidaritāti un izaicinājumiem. 

Konkursa organizētājs ir Latvijas Nacionālais vēstures muzejs. Atbalstītāji (partneri) – Latvijas Nacionālā opera un balets, Latvijas Nacionālais teātris, maizes ceptuves “Lāči”, SIA “Baltic Candles Ltd”, “Brain Games”, kā arī Latviešu valodas aģentūra. 

Esejas saskaņā ar konkursa nolikumu vērtēs dažādu jomu speciālistu, kā arī Atmodas laika līdzdalībnieku veidota žūrija, kuras darbu vadīs pirmais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns. 

Eseju konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz 2024. gada 1. septembrim LNVM tīmekļvietnē www.lnvm.lv. Ar 1., 2. un 3. vietas ieguvējiem muzejs sazināsies personīgi. Konkursa uzvarētāji 2024. gada rudenī tiks aicināti uz īpašu pasākumu Rīgas pilī, kā arī saņems konkursa atbalstītāju sarūpētas balvas. 

Konkursa nolikums un sīkāka informācija atrodama muzeja mājaslapā www.lnvm.lv. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI