DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs iebilst Eiropas Komisijas priekšlikumam par politisko partiju finansēšanu no valstīm ārpus ES

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 25. janvārī Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes sanāksme, kuras laikā ES dalībvalstis diskutēja par Francijas prezidentūras Eiropas Padomē prioritātēm, ES demokrātijas stiprināšanas un vēlēšanu likumdošanas pakotni, Konferenci par Eiropas nākotni, par Covid-19 koordinācijas jautājumiem un ES un Apvienotās Karalistes attiecībām.

Runājot par ES demokrātijas stiprināšanas un vēlēšanu likumdošanas pakotni, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda nostāju un iebilda pret Eiropas Komisijas priekšlikumu atļaut ierobežotu politisko partiju finansēšanu no valstīm ārpus ES . “Tas ir tiešs apdraudējums mūsu demokrātijai un tikai veicinās centienus ietekmēt politiskos procesus. Tas ir nepieņemami no Latvijas un Eiropas Savienības drošības viedokļa,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Latvijā jau šobrīd ir stingrs nacionālais regulējums attiecībā uz politisko partiju darbību, finansēšanu un rīcību vēlēšanās. Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nodrošina politisko organizāciju (partiju) finansiālās darbības atklātumu, likumību un atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai. Piemēram, noteikti ierobežojumi gan politisko partiju finansēšanai (ziedot noteiktu summu var tikai fiziskas personas), kā arī – pienākums iesniegt vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju arī attiecībā uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Papildus Priekšvēlēšanu aģitācijas likums nodrošina iespēju personai paust viedokli un iespēju sabiedrībai saņemt vispusīgu informāciju par deputātu kandidātiem, deputātu kandidātu sarakstiem, politiskajām partijām un politisko partiju apvienībām arī pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI