DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

SPKC aicina festivālu apmeklētājus ievērot veselības un drošības pasākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina ievērot veselības un drošības pasākumus, lai festivāla apmeklējums būtu izdevies.

Neaizmirsti par personīgo higiēnu! Personīgā higiēna ir ļoti svarīga, tāpēc mazgā rokas pirms ēdiena sagatavošanas un ēšanas, kā arī pēc tualetes apmeklējuma. Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm zem tekoša ūdens, bet, ja pasākuma norises vietā ūdens pieejamība ir ierobežota vai nav pieejams vispār, roku mazgāšanai var izmantot arī dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes.

Uzmanies no pārtikas produktiem, kam ir slikta smarža un garša! Nekvalitatīvs, ilgi stāvējis, nepilnvērtīgi pagatavots vai nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu u.c. slimībām. Iegādājoties pārtikas produktu, pārliecinies, vai tam nav slikta smarža un garša. Īpaša uzmanība jāpievērš piena, gaļas, zivs izstrādājumiem, gataviem ēdieniem un pusfabrikātiem.

Regulāri dzer ūdeni un negaidi slāpju sajūtu! Ūdens ir katrā cilvēka ķermeņa šūnā un veido 60% no kopējās ķermeņa masas. Ilgi atrodoties saulē un kustībā, ķermenis zaudē šķidrumu, tāpēc dienā jāuzņem vismaz divi litri ūdens, lai regulētu ķermeņa temperatūru, palīdzētu organismam izvadīt nevajadzīgās vielas, mitrinātu ādu un uzlabotu asins cirkulāciju.

Izvairies no ilgstošas uzturēšanās saulē! Ilgstoši atrodoties saulē, var rasties saules dūriens, ģīboņi, ādas apdegumi. Tāpēc SPKC speciālisti aicina sekot laikapstākļu prognozēm un izvēlēties atbilstošu apģērbu. Noteikti jāsargā galva, tāpēc uzvelc cepuri vai jebkādu galvas segu. Vienmēr lieto ādas aizsarglīdzekļus (krēmu, losjonu, izsmidzināmu līdzekli) pret UV starojumu.

Atkarību vielu lietošana ir drauds Tev un citiem! Pārmērīga alkohola lietošana ir  riska faktors dažādām infekcijas slimībām – HIV/AIDS, tuberkuloze un seksuāli transmisīvās saslimšanas, kā arī iemesls traumu gūšanai, vardarbībai, noslīkšanai un ceļu satiksmes negadījumiem 

Pasargā sevi no ērces piesūkšanās! Ilgstoši uzturoties dabā, jāatceras, ka ērces uzturas ilggadīgi nekoptās un krūmiem aizaugušās pļavās, garā zālē, krūmājos, briksnājā un visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai pasargātu sevi no ērces koduma, bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt, kā arī ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus – repelentus.

Atceries par savu un citu drošību! Pievērs uzmanību arī apkārtējiem cilvēkiem, vai tie nav pārgalvīgi ūdenī, uguns, degšķidruma vai citu bīstamu vielu tuvumā. Neesi vienaldzīgs, ja kādam ir nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Peldies tikai tajās peldvietās, kurās ūdens kvalitāte ir pārbaudīta un redzamā vietā ir izvietota peldēšanās atļauja.

Meklē ārsta vai citu dienestu palīdzību, tiklīdz tā nepieciešama Tev vai citiem apmeklētājiem!

Atbilstoši situācijai palīdzību saņemsi, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113 vai uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, ja nepieciešama ugunsdzēsēju vai policijas palīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI