DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

11. novembris - Sociālo uzņēmumu diena

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Starptautiskās uzņēmējdarbības nedēļas laikā 11. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Sociālo uzņēmumu diena. Šajā dienā tiek īstenota starptautiska kampaņa, kuras mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par to, kā sociālie uzņēmumi darbojas, kādus izaicinājumus risina un kādu ietekmi rada, sociālo tīklu ierakstiem pievienojot vienotu mirkļbirku #WhoKnew jeb "Kurš gan zināja?". Tāpat šajā dienā un turpmāk ikviens aicināts iepazīt un atbalstīt sociālos uzņēmumus, iegādājoties to radītās preces vai pakalpojumus.  

Šobrīd Latvijā ir reģistrēti un aktīvi darbojas 193 sociālie uzņēmumi, un ar tiem var iepazīties Labklājības ministrijas mājaslapas www.lm.gov.lv sadaļā "Sociālo uzņēmumu reģistrs".

Labklājības ministrs Gatis Eglītis: “Sveicu esošos un nākamos sociālos uzņēmējus, un visus šīs jomas atbalstītājus starptautiskajā sociālo uzņēmumu dienā! Pateicoties visu ieinteresēto pušu centieniem un ieguldījumam, sociālā uzņēmējdarbība kā nozare Latvijā attīstās un pilnveidojas. Arī turpmāk viena no Labklājības ministrijas prioritātēm būs atbalsta pasākumu ieviešana un īstenošana sociālo uzņēmumu ekosistēmas nostiprināšanai un attīstībai.”

Ir vispārpieņemts, ka sociālais uzņēmums darbojas tirgus apstākļos, uzņēmējdarbībai raksturīgā un inovatīvā veidā, ražojot preces un sniedzot pakalpojumus, bet atšķirībā no tradicionālā uzņēmuma, sociālā uzņēmuma galvenais mērķis ir sociālās ietekmes radīšana, nevis peļņas nodrošināšana īpašniekiem. Tādējādi sociālā uzņēmuma pamatdarbība ir vērsta uz sabiedriskā labuma radīšanu jeb sabiedrībai nozīmīgu problēmu risināšanu ar biznesa metodēm.

Latvijas sociālās uzņēmējdarbības nozares pirmsākums saistāms ar 2014. gadu, kad Ministru kabinets atbalstīja koncepciju "Par sociālās uzņēmējdarbības ieviešanas iespējām Latvijā" un par jaunās politikas iniciatīvas īstenotāju noteica Labklājības ministriju. 2015. gada rudenī darbību uzsāka tādas biedrības kā sociālās uzņēmējdarbības akselerators "New Door" un Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija.

Tomēr sociālajai uzņēmējdarbībai kā nozarei izšķirošs bija 2018. gads, kad stājās spēkā Sociālā uzņēmuma likums un tam pakārtotie Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanas nosacījumus un sociālo uzņēmumu darbību. Uz 2021. gada 31. oktobri kopumā Latvijā reģistrēti 193 sociālie uzņēmumi, tajā skaitā ir 60 uzņēmumi, kam sociālā uzņēmuma statuss piešķirts šogad. Populārākā sociālo uzņēmumu darbības joma ir darba integrācija, kurā darbojas 28 procenti no Sociālo uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem uzņēmumiem. Aiz darba integrācijas seko izglītības nozare, kurā darbojas 20 procenti sociālo uzņēmumu, un veselības un sporta nozares ar 18 procentiem sociālo uzņēmumu, 10 procentiem sociālo uzņēmumu primārā darbības joma ir iekļaujošas pilsoniskās sabiedrības veidošana un kultūras nozare.

Eiropas Sociālā fonda projekta "Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai" ietvaros sociālajiem uzņēmumiem ir pieejams finanšu atbalsts (granta veidā). Uz 2021. gada 31. oktobri finanšu institūcija "Altum" un sociālie uzņēmumi par biznesa projektu īstenošanu noslēguši 131 granta līgumu par kopējo summu 8,5 miljoni eiro. Ņemot vērā sociālo uzņēmumu pieaugošo pieprasījumu pēc grantiem, šā gada jūlijā tika piešķirts papildu finansējums 2,25 miljoni eiro, un drīzumā tiks piešķirti vēl 3 miljoni eiro.

Viena no Labklājības ministrijas prioritātēm 2022. gadā būs atbalsta pasākumu ieviešana un īstenošana sociālo uzņēmumu ekosistēmas nostiprināšanai un attīstībai. Pateicoties visu ieinteresēto pušu centieniem un ieguldījumam, sociālā uzņēmējdarbība kā nozare Latvijā attīstās un pilnveidojas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI