DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM: Valsts vienotais jurista eksāmens sāksies 25. janvārī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 10. novembrī, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns uz pirmo sēdi tiešsaistē sasauca otrā Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisiju. Pirmajā sēdē komisijas locekļi no sava vidus ievēlēja komisijas priekšsēdētāju un tā vietniekus, kā arī vienojās par kvalifikācijas eksāmena grafiku ziemas sesijā.

Ar pārliecinošu balsu vairākumu par Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēta Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele. Kā norāda Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Otrā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena norise ir būtisks turpinājums jau šogad aizvadītajam pirmajam šāda veida eksāmenam, tāpēc ir gandarījums, ka Ineta Ziemele turpinās vadīt eksāmena komisiju, organizējot arī nākamo jurista eksāmenu un nodrošinot augstas kvalitātes standarta ieviešanu juridiskās izglītības jomā.”

Jurista profesionālās kvalifikācijas kvalitāte ir valstiski nozīmīgs jautājums, jo tas ir visas sabiedrības ieguvums – ikviens varēs vērsties pie jurista un saņemt kvalificētu juridisku padomu, valsts vienotā jurista eksāmena nozīmi akcentē tieslietu ministrs.

Par eksāmena komisijas priekšsēdētāja vietniekiem ievēlēti - Mārcis Viļums (Ģenerālprokuratūras pārstāvis), Gints Bērziņš (Ģenerālprokuratūras pārstāvis), Aleksandrs Berezins (Latvijas Zvērinātu advokātu pārstāvis), Ilze Metuzāle (Latvijas Zvērinātu notāru padomes pārstāve) un Lolita Kronberga (starptautisko institūciju pārstāve). 

Ņemot vērā to, ka ziemas sesijā ir mainījies eksāmenu kārtojošo studējošo skaits sadalījumā pa augstskolām, ar tieslietu ministra rīkojumu ir apstiprināts jauns komisijas sastāvs. Jaunizveidotajā Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijā ir iekļautas 45 personas – gan akadēmiskās vides pārstāvji, gan praktiķi un juridisko profesiju pārstāvji.

2022. gada sākumā valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens noritēs šādos datumos:

  • Tiesību teorijā, tiesību filozofijā un Latvijas tiesību vēsturē 25. janvārī (no plkst. 10.00 līdz 11.00 teorētiskā daļa, no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 praktiskā daļa).
  • Starptautiskajās un Eiropas Savienības tiesībās 28. janvārī (no plkst. 10.00 līdz 11.00 teorētiskā daļa, no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 praktiskā daļa).
  • Konstitucionālajās tiesībās, administratīvajās tiesībās un administratīvā procesa tiesībās 31. janvārī (no plkst. 10.00 līdz 11.00 teorētiskā daļa, no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 praktiskā daļa).
  • Civiltiesībās, civilprocesa tiesībās un komerctiesībās 3. februārī (no plkst. 10.00 līdz 11.00 teorētiskā daļa, no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 praktiskā daļa).
  • Krimināltiesībās un kriminālprocesa tiesībās 7. februārī (no plkst. 10.00 līdz 10.00 teorētiskā daļa, no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 praktiskā daļa).

Papildu informācija:

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā. Juridiskā izglītība sniedz plašas zināšanas, kuras var izmantot dažādās profesijās. Juridiskā izglītība ir viens no kritērijiem reglamentēto juridisko profesiju pārstāvjiem – tiesnešiem, prokuroriem (tiesu varas amatpersonām), arī ar tiesu varu saistītām personām – advokātiem, notāriem, tiesu izpildītājiem. Tāpēc kvalitatīvu juridisko pakalpojumu sniegšana, kā arī augsti kvalificētu prokuroru, advokātu, tiesu izpildītāju, notāru un tiesnešu darbība ilgtermiņā veicinās sabiedrības labklājības un tautsaimniecības attīstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI