DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš nominēts Itālijas prestižākajai literārajai prēmijai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Premio Strenga” par grāmatu bērniem "Mufa. Stāsts par Āfrikas balto degunradzēnu", ko tulkojusi Margerita Karbonaro (Margherita Carbonaro). Grāmatas nosaukums itāļu valodā ir “Rinoceronte alla riscossa” un to izdevusi  bērnu grāmatu izdevniecība “Sinnos”. https://www.sinnos.org/un-rinoceronte-lettore-al-premio-strega/ Pirmizdevums latviešu valodā publicēts izdevniecībā “Liels un mazs” 2011.gadā ar Reiņa Pētersona ilustrācijām.

“Premio Strega” ir Itālijas prestižākā literārā prēmija, ko piešķir kopš 1947. gada. Prēmiju iedibināja rakstniece Marija Bellonči (Maria Bellonci) un Gvido Alberti (Guido Alberti), kas bija liķiera Strega uzņēmuma īpašnieks. Uzņēmuma nosaukums saistāms ar Benevento burvestību (raganu) stāstiem.  

Šobrīd tiek pasniegtas arī Eiropas "Premio Strega", Jauniešu "Premio Strega"  un Bērnu "Premio Strega". Bērnu prēmiju pasniedz jau 6. reizi (kopš 2016. gada) un to piešķir Itālijā publicētām grāmatām, arī tulkojumiem.  Laureātu izraudzīšanā iesaistīti ap tūkstošs bērnu no 6 līdz 15 gadu vecumam no 100 skolām un bibliotēku lasītāju grupām. Ir izsludināti finālisti 3 vecuma grupās: 6+, 8+, 11+. Jura Zvirgzdiņa grāmata ir nominēta finālam kategorijā 8+, kur tā sacenšas ar oriģinālliteratūras darbu, ko sarakstījis itāļu rakstnieks Alessandro BarbagliaScacco matto tra le stelle” (Mondadori) un latviešu lasītājam pazīstamā dāņu autora Bjārne Roiters grāmatu (Bjarne Reuter, Elise e il cane di seconda mano (Iperborea), tradotto da Eva Valvo).

Arī itāļu izdevumam ir saglabātas mākslinieka Reiņa Pētersona ilustrācijas, mainīts ir vāka noformējums. Uzvarētājs tiks nosaukts šī gada Romas grāmatu  gadatirgus laikā no 4. līdz 8.decembrim.  Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš kopā ar tulkotāju Margeritu Karbonaro ir ielūgti piedalīties balvas pasniegšanas ceremonijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI