DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Uztura padome pārrunā veselīga uztura paradumu veicināšanu sabiedrībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veicinātu pārtikas produktu ar samazinātu piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzumu patēriņu iedzīvotāju ikdienas uzturā, Veselības ministrija (VM) plāno parakstīt sadarbības memorandu ar pārtikas ražotājiem par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu, vakar 14. oktobrī, ministrija informēja Uztura padomi.

Memoranda mērķis ir uzlabot iedzīvotāju uztura paradumus, veicinot tādu pārtikas produktu pieejamību, kuriem ir samazināts piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzums. Pārtikas ražotāji, kas pievienosies memorandam, ar šo soli apliecina, ka savos produktos samazinās piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzumu. Iekļautas tādas pārtikas produktu grupas kā gaļas un zivju produkti, graudaugu produkti, produkti, kas ražoti no augļiem un dārzeņiem, saldēta gatavā pārtika, piena produkti, saldumi, dzērieni, kartupeļu izstrādājumi, mazu bērnu pārtikas produkti. Piesātinātās taukskābes šajās produktu grupās būtu jāsamazina par 5 līdz 10%, cukurs par 5 līdz 20% un sāls par 5 līdz 10%. Šobrīd vēlmi pievienoties memorandam izteikuši uzņēmēji, kas ražo bezalkoholiskos dzērienus, maizi, gaļas izstrādājumus un citus produktus.

Ikdienas uzturs, kas ir pamats labai pašsajūtai un stiprai imunitātei, īpaši aktuāls ir arī šobrīd, kad cilvēku ikdienu un veselību ietekmē ne tikai rudens sezonai raksturīgās saslimšanas, bet arī Covid-19 vīrusa straujā izplatība. Padomē aktualizēti un pārrunāti jautājumi par uztura ieteikumiem iedzīvotājiem. Lai veicinātu un motivētu ikvienu Latvijas iedzīvotāju ieviest savā ikdienā sabalansētu uzturu un organismam draudzīgus pārtikas produktus, VM iecerējusi pārskatīt, aktualizēt un radīt no jauna veselīga uztura ieteikumus dažādām sabiedrības grupām. Mērķis ir vienkāršā un saprotamā veidā skaidrot kā uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas un mazināt to produktu patēriņu, kas negatīvi ietekmē veselību ilgtermiņā. Jau šobrīd plaša informācija par uzturu pieejama Veselības ministrijas mājas lapā un vietnē www.esparveselibu.lv.

Sākot no oktobra beigām līdz decembra sākumam Latvijā plānota sabiedrības informēšanas kampaņa par joda nozīmi organismā un tā avotiem uzturā, padomē informēja Slimību profilakses un kontroles centrs. Kampaņa tiek organizēta pamatojoties uz VM un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” veiktā pētījuma1 rezultātiem, kuri liecināja, ka joprojām sāls Latvijas iedzīvotāju vidū tiek lietots pārāk daudz, savukārt jods nepietiekami. Joda deficīta dēļ samazinās vairogdziedzera funkcijas, kas ilgtermiņā var veicināt aptaukošanos, sirds slimības vai vairogdziedzera vēža attīstību. Ar joda deficītu tiek saistīti arī nelieli garīgās veselības traucējumi, kas var radīt sliktas sekmes mācībās skolēniem, samazinātas intelektuālās un darbaspējas pieaugušajiem.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija informēja par sadarbības memoranda par izmaiņām uz bērniem vērstu bezalkoholisko dzērienu reklamēšanā ietvaros īstenotajām aktivitātēm. Vairāki dzērienu ražotāji jau samazinājuši un arī turpmāk plāno samazināt dzērienos pievienoto cukura daudzumu. Savukārt minerālūdens ražotāji aktīvi īsteno projektus, kas uzsver ūdens lietošanas nepieciešamību ikdienā, minerālvielu nozīmi cilvēka organismā, rūpes par vidi. Vienlaikus vairāki uzņēmumi ievērojamu uzmanību veltījuši arī sociālajai atbildībai, īstenojot un atbalstot virkni veselību veicinošu pasākumu. Plašāk par memorandu un tā dalībniekiem informācija pieejama VM mājas lapā.

VM turpinās mērķtiecīgu darbu veselīga uztura popularizēšanas jomā, veicinot informācijas pieejamību un izstrādājot jaunus darbības virzienus. Plašāk par VM lomu sabiedrības veselības veicināšanā un īstenotajām aktivitātēm mājas lapā.

1 https://esparveselibu.lv/petijums/sals-un-joda-paterins-latvijas-pieauguso-iedzivotaju-populacija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI