DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU 159. dzimšanas dienā suminās izcilākos zinātniekus un mācībspēkus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) 14. oktobrī svinēs 159. jubileju, un šajā dienā tradicionāli notiks RTU Zinātniskās konferences plenārsēde un Senāta svinīgā sēde, kurā tiks godināti izcilākie zinātnieki un mācībspēki. Šie pasākumi ievadīs 2022. gadā gaidāmo RTU 160. jubileju, kuras zīmē paies viss gads līdz pat nākamajam 14. oktobrim, plašāku auditoriju iepazīstinot ar RTU zinātniekiem, studentiem, absolventiem un dzīvi RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā.

Šogad pirmoreiz svinīgais dzimšanas dienas pasākums norisināsies RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, jaunatklātās auditoriju mājas «Domus Auditorialis» Lielajā zālē. Dzimšanas dienas pasākumus būs iespējams vērot arī tiešsaistē RTU iekšējās saziņas vietnē ORTUS.

RTU Senāta svinīgajā sēdē tiks pasniegti apbalvojumi «RTU Gada jaunā zinātniece 2020», «RTU Gada jaunais zinātnieks 2020», «RTU Gada zinātnieks 2020», kā arī «RTU Gada balva valorizācijā» un «RTU Gada studenta balva valorizācijā». Tiks arī godināti izcilākie mācībspēki, piešķirot «RTU Akadēmiskās izcilības balvu» un «RTU Gada jaunā mācībspēka balvu». Pasniegs arī RTU Goda doktora  diplomu.

RTU 62. starptautiskajā zinātniskajā konferencē svinīgās uzrunas teiks RTU rektors Leonīds Ribickis un RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna. Par Latvijas zinātnes rezultātiem un produktivitāti referātu lasīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietnieks zinātnes jomā Jānis Paiders, savukārt Latvijas Atvērtās zinātnes stratēģiju 2021.–2027. gadam ieskicēs IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta nozares eksperts Aleksandrs Mārtiņš Blūms. Par RTU Ilgtspējīgas attīstības prioritātēm vēstīs RTU administratīvais direktors Juris Iljins.

Svinīgie pasākumi notiks, ievērojot spēkā esošos epidemioloģiskās drošības nosacījumus. Dalībniekiem, kuri ieradīsies klātienē, būs jāuzrāda sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts.

RTU ir dibināta 1862. gada 14. oktobrī, un toreiz to sauca par Rīgas Politehnikumu, kas bija pirmā daudznozaru tehniskā augstskola tā laika Krievijas impērijā. Augstskolu dibināja Baltijas muižniecība, jo Latvijas teritorijā, kas bija iekļauta Krievijas impērijas sastāvā, strauji norisinājās industriālā revolūcija un bija nepieciešami pašu zemē izglītoti inženieri. Rīgas Politehnikums tika veidots pēc tolaik Eiropas modernāko – Cīrihes un Karlsrūes – tehnisko augstskolu parauga.

Mūsdienās RTU ir starptautiski pazīstama un prestiža vienīgā daudznozaru tehniskā universitāte Latvijā. RTU deviņās fakultātēs iespējams apgūt daudzpusīgu izglītību augstajās tehnoloģijās un inženierzinātnēs, kā arī sociālajās un humanitārajās zinātnēs.

RTU darbības pamats ir zinātne, kā arī inovācijās un sadarbībā ar industriju veidots studiju process, kas nodrošina Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu, tādējādi kalpojot par pamatu Latvijas ilgtspējīgai attīstībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI