DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. maijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

20. maijā Tautas frontes muzejs aicina uz tiešsaistes sarīkojumu “Varšavas blokam nē, NATO jā!”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LNVM krājums

20. maijā plkst. 17.00 LNVM Tautas frontes muzeja nodaļa sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu aicina tiešsaistē pieslēgties diskusijai „Varšavas blokam nē, NATO jā!”, kurā runās par PSRS okupācijas karaspēka klātbūtni Latvijā (1940.–1941. g. un 1944.–1994. g.) un Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku veidošanu pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991. gadā.

Diskusija tiks straumēta Tautas frontes muzeja Facebook lapā facebook.com/lnvmtautasfrontesmuzejs.

Jau 1940. gada 11. jūlijā, tikai nepilnu mēnesi pēc Latvijas valsts okupācijas, PSRS izveidoja īpašu militāro apgabalu ar štābu Rīgā. 1990. gadā Baltijas kara apgabalā atradās aptuveni 170 000 karavīru, 1300 tanku, 1500 bruņumašīnu, 800 lielgabalu un 170 kaujas helikopteru. Pēc Berlīnes mūra krišanas te tika dislocēti arī no Austrumvācijas izvestie padomju karavīri. 1990. gada 9. maijā,  tikai piecas dienas pēc Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas, Daugavmalā notika pēdējā PSRS Baltijas kara apgabala militārā parāde Rīgā. Tā okupācijas vara demonstrēja, ka Maskava joprojām uzskata par spēkā esošu 1939. gada 23. augustā ar Hitleru noslēgto līgumu un netaisās piekāpties.

Diskusijā tiks runāts ne tikai par jauno Latvijas bruņoto spēku veidošanu, bet arī par PSRS okupācijas karaspēka pusgadsimta ilgās klātbūtnes sekām Latvijā. Pēc Krievijas armijas neatkarīgajā Latvijā palika izvešanas precīzi nezināms skaits bijušo militārpersonu un viņu ģimenes locekļi, kuru lojalitāte mūsu valstij bieži raisījusi pamatotas šaubas.

Diskusijā piedalīsies atvaļinātais ģenerālleitnants Raimonds Graube, atvaļinātais viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, atvaļinātais pulkvežleitnants Jānis Kušķis un žurnālists Atis Klimovičs.

Sarunu ciklu “Trešā atmoda. 1991. gads. Atbrīvošanās” Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa Tautas frontes muzejs veido sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI