DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Projekta ietvaros Aģes upē uzlabos ūdens kvalitāti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai samazinātu piesārņojumu Aģes upē, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un Latvijas Valsts Mežzinātnes institūta (LVMI) “Silava” eksperti Eiropas Savienības integrētā LIFE programmas projekta “LIFE GoodWater IP” ietvaros ierīkos zaļās un zilās infrastruktūras elementus Aģes un Toras upju krastos, kā arī iekārtos demonstrējumu teritoriju, kurā varēs organizēt pasākumus sabiedrības informēšanai par ūdens kvalitātes uzlabošanas risinājumiem un iespējām.

Aģes upes baseina platība sasniedz teju 215 kvadrātkilometrus. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka upes ūdens stāvoklis piesārņojuma un citu apstākļu dēļ neatbilst augstai kvalitātei. Viena no problēmām, kas jārisina Toras upē, ir netraucēta upes tecējuma nodrošināšana. Tāpēc projekta ietvaros plānots izvākt sausās un nestabilās egles tiešā ūdensteces tuvumā un pašā upē, vienlaikus saglabājot lapu koku kritalas un to daļas, kas rada noēnojumu, kā arī saglabājot daļu kritalu pašā upes gultnē, ciktāl tas netraucē ūdens plūsmai.

Izbūvēs videi draudzīgus meža meliorācijas sistēmas elementus

Lai samazinātu upes ūdens plūsmas ātrumu, esošajās meža meliorācijas sistēmās, kas saistītas ar minētajām upēm, paredzēts izbūvēt videi draudzīgus meža meliorācijas sistēmu elementus – ar speciālu dīķi kombinētu dambi, kurā ievietotas pārplūdes caurules, kā arī šī upes baseina platībai atbilstošu sedimentācijas dīķi, kas veicinās tajā ieplūdušo nevēlamo daļiņu un organismu nosēšanos tā gultnē, tādējādi attīrot ūdeni. Uz dambja tiks ierīkota arī kājāmgājēju laipa, kas ļaus apmeklētājiem tuvāk vērot ierīkotās konstrukcijas.

Dažādos upes aizsargjoslu

Tāpat projekta gaitā plānots dažādot upes aizsargjoslu, veicot darbus divu kilometru garumā līdz 50 metru platā joslā abpus Torai. Plānotajos darbos ietilpst koku sugu sastāva dažādošana, lai samazinātu egļu daudzumu un veicinātu lapu koku augšanu tiešā upes tuvumā un tā veicinātu nobiru, kas ir vērtīgas ūdens organismiem, nonākšanu upē. Konkrētajā meža masīvā bebru darbība nodrošina nepieciešamo un papildinošo “dabas inženieru” funkciju, nedominējot vidē un nenomācot citu procesu norisi. Pašlaik objekta ziemeļu daļā jau sastopami bebru grauzumi, kas sekmē atvērumu veidošanos kokaudzēs, tādējādi dabiski veicinot lapu koku un lakstaugu dažādību.

Vērtēs dzelzceļa ietekmi uz ūdens kvalitāti

Tā kā demonstrējumu objekts atrodas ļoti tuvu plānotajai “Rail Baltic” trasei, tiek domāts arī par to, kā projekta ietvaros mērīt dzelzceļa ietekmi uz upju stāvokli ilgtermiņā, tādējādi iegūstot unikālus datus par salīdzinoši lielu atmežotu platību ietekmi uz ūdenstecēm un to ietekmju mazināšanas sekmēm.

Vienlaikus abu upju teritorijās paredzēts izveidot izglītojošus maršrutus apmeklētājiem, veidojot parkveida struktūras koku sugu daudzveidības un zemsedzes veģetācijas veicināšanai, kombinējot tās ar kokaudzes dažādošanu. Tāpat plānots ierīkot koka vairogu taku, lai atvieglotu apmeklētāju pārvietošanos mitrākajās vietās, kā arī sagatavot un uzstādīt informācijas zīmes un stendus.

2021. gadā tiek uzsākti plānošanas darbi, lai nākamo piecu gadu laikā secīgi īstenotu aktivitātes un izveidotu demonstrējumu teritoriju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI