DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Martā gada griezumā apstrādes rūpniecībā vērojama izaugsme

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2021.gada martā pēc neizlīdzinātajiem datiem bija par 6,7% lielāki nekā pirms gada. Savukārt pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem izlaides apjomi pieauga par 3,8%.

APSTRĀDES RŪPNIECĪBAS PRODUKCIJAS APJOMI
neizlīdzināti dati, izmaiņas procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu

Martā gada griezumā, pieaugums bija vērojams lielākajā apstrādes rūpniecības apakšnozarē – kokapstrādē – par 4%. Tāpat būtisks pozitīvs ieguldījums nozares izaugsmē bija gatavo metālizstrādājumu ražošanai (+11%), ķīmiskajai rūpniecībai (+18,7%), mašīnu un iekārtu ražošanai (+27%) un mēbeļu ražošanai (+27,8%). Ražošanas apjomi pieauga arī citās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs.

Savukārt negatīvas tendences apstrādes rūpniecībā martā gada griezumā, līdzīgi kā gada pirmajos mēnešos, bija vērojamas otrā lielākajā apakšnozarē – pārtikas produktu ražošanā (-1,1%). Trešo mēnesi samazinājās arī metālu (-53,7%) un nemetālisko minerālu (-2,1%) un ražošanas apjomi.

Kopumā gada pirmajā ceturksnī apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 1,6% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

Martā gada griezumā, strauji auga apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Par 9,7% pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, bet vēl straujāk – eksportā realizētās produkcijas apjomi – par 21,5 procentiem.

Sagaidāms, ka uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ko veicinās vakcinācija, ekonomiskā aktivitāte apstrādes rūpniecībā turpinās pakāpeniski palielināties. Apstrādes rūpniecībai joprojām ir potenciāls attīstībai, it īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI