DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Digitālā transformācija – atbalsts MVU attīstībai: Latvija dalās piemēros ar citām valstīm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

DigiBEST projekta ietvaros Latvijas pārstāvji starptautiskajā tiešsaistes pasākumā dalījās ar labajām praksēm digitālās transformācijas veicināšanā mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vidū. Kā veiksmīgi Latvijas piemēri, kuri palīdz uzņēmējiem digitalizēt savu darbību un kurus varētu aizgūt ārvalstu partneri, tika izcelta “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” programma, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra un Latvijas Digitālās inovācijas centra darbība, kā arī projekts “Gudrā Latvija & Digitālā brieduma tests”.

DigiBEST ir “Biznesa vides digitālā transformācijas” projekts INTERREG EUROPE starpreģionu sadarbības programmas ietvaros, kur kā vadošais partneris ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Rīkotajā pasākumā Latvijas pārstāvji dalījās labajos piemēros ar citiem pasākuma dalībniekiem – nozares ekspertiem, politikas veidotājiem, NVO un MVU pārstāvjiem no Itālijas, Norvēģijas, Spānijas, Austrijas un Portugāles.

Pasākumu atklāja VARAM Valsts sekretāra vietnieks Digitālās transformācijas jautājumos Āris Dzērvāns, kurš uzsvēra: “Ārkārtīgi svarīgi politiskās reformas iedzīvināt arī uzņēmējdarbības līmenī, sniedzot iespējami plašu atbalstu. Šī brīža neparedzētie apstākļi parādījuši ne vien digitālās transformācijas akūtu nepieciešamību, bet arī iedzīvotāju spēju pielāgoties pārmaiņām. Paradumu maiņa digitālā virzienā veicinās arī dzīves kvalitātes uzlabošanos, tādēļ esmu priecīgs par mūsu sniegto atbalstu MVU sektoram ceļā uz pārmaiņām.”

“Digitālā transformācija ne vien Latvijā, bet visā Eiropā tiek uzskatīta par progresa virzītāju, kas spēj ietekmēt visas ekonomikas nozares. Latvija jau ir realizējusi vairākus veiksmīgus atbalsta pasākumus. Komersantiem ir pieejamas prasmju apmācības un inovācijas vaučeri, bet drīzumā sāksim arī Norvēģijas Finanšu instrumenta programmu IKT jomā. Savukārt nākamajā plānošanas periodā esam iecerējuši izveidot pilnu atbalsta ciklu no prasmju pilnveides atbalsta līdz grantiem jauniem digitāliem produktiem un pakalpojumiem, kuru pilotēšana un testēšana būs pieejama Latvijā izveidotajā Eiropas Digitālās inovācijas centrā,” sacīja Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāra vietnieks tautsaimniecības jautājumos Raimonds Aleksejenko.

Viens no četriem DigiBEST projekta ietvaros identificētajiem piemēriem ir programma “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!”, kuras ietvaros VARAM kopš 2018. gada aprīļa īstenoja aktivitātes sabiedrības informēšanā un izglītošanā, lai pilnveidotu tās digitālās prasmes valsts pakalpojumu saņemšanai digitālā veidā, organizējot komunikācijas pasākumus un digitālo aģentu mācības. Tāpat tika izveidota vietne mana.latvija.lv un izstrādāti 50 dzīves situāciju apraksti, tādējādi palīdzot orientēties plašajā e-pakalpojumu piedāvājumā. Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs dalījās ar savu labo praksi, kuras ietvaros MVU un mājražotājiem tiek sniegtas bezmaksas individuālas konsultācijas uzņēmēja digitālās vizuālās identitātes izveidei, lai palielinātu tirgus konkurētspēju. IT Klasteris stāstīja par Latvijas Digitālās inovācijas centra darbību, kas kalpo kā digitalizācijas gids mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, sniedzot gan biznesa procesa analīzi, apmācības un vispārīgu atbalstu projektu ieviešanā. Savukārt Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija sniedza ieskatu par projektu “Gudrā Latvija & Digitālā brieduma tests”, kura mērķis ir sniegt iespējami vienkāršu, saprotamu atbalstu uzņēmējiem, veicinot izpratni par uzņēmējdarbības procesu transformēšanas nepieciešamību.

Ar pieredzi par labo prakšu izmantošanu savā uzņēmējdarbībā, dalījās arī vairāku uzņēmumu pārstāvji, kuri atzinīgi novērtēja iepriekš minēto iniciatīvu sniegto pievienoto vērtību uzņēmumu attīstībā un izpratnes par digitālās transformācijas nepieciešamību veicināšanā, jo viens no iemesliem, kādēļ uzņēmumi neizmanto digitālos rīkus savā uzņēmējdarbībā ir nezināšana, dažādi mīti un nevēlēšanās mainīt domāšanu.

DigiBEST projekta mērķis ir stimulēt mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) konkurētspēju, īstenojot MVU digitālo transformāciju Eiropas lauku teritorijās un ierosinot risinājumus, lai uzlabotu to spēju izmantot progresīvas tehnoloģijas un jaunas inovatīvas uzņēmējdarbības pieejas straujas, ilgtspējīgas un integrējošas izaugsmes veicināšanai Eiropā un tās reģionos. Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Norvēģijas nacionālais fonds programmas INTERREG EUROPE ietvaros. Projektā sadarbojas septiņi partneri - no Latvijas (vadošais partneris), Norvēģijas, Itālijas, Spānijas, Austrijas un Portugāles. 14.aprīlī notikušais pasākums ir trešā mācību vizīte DigiBEST projekta ietvaros, iepriekš ar labajām praksēm digitālās transformācijas veicināšanā daloties Portugālei un Spānijai. Vairāk par projektu https://www.interregeurope.eu/digibest/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI