DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Nacionālā arhīvs atklās izstādi “Somu jēgeri Latvijā” Liepājas Universitātē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 11.februārī, atzīmējot 105 gadadienu kopš somu jēgeru svinīgā zvēresta nodošanas un karoga iesvētīšanas Liepājā, Svētās Trīsvienības baznīcā, Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) sadarbībā ar Somijas Republikas vēstniecību Latvijā atklās izstādi Somu jēgeri Latvijā Liepājas Universitātē.  Izstāde tapusi kā viens no Latvijas valsts simtgades starptautiskajiem projektiem sadarbībā ar Somijas Nacionālo arhīvu, Liepājas pašvaldību un Liepājas Universitāti. Izstāde būs apskatāma Liepājas Universitātē no 13.februārā līdz 31. martam - Liepājā, Lielajā ielā 14.

Dokumentāro liecību izstāde iepazīstina ar Somu jēgeriem un viņu gaitām Latvijā, kontekstā iezīmējot arī Somijas Republikas tapšanas vēsturi, kā arī sniedz ieskatu jēgeru tradīciju kopšanā mūsdienās. Izstādē izmantotas dokumentārās liecības no Latvijas Nacionālā arhīva, Somijas Nacionālā arhīva, 27. jēgeru bataljona tradīciju kopšanas biedrības, Somu jēgeru muzeja Kauhavā, Jēgeru fonda, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Somijas Republikas vēstniecības Rīgā.

No 1917.  gada marta līdz 1918. gada februārim Somu jēgeru bataljons uzturējās Liepājā, kur bataljons beidza militārās mācības. 1918. gada 13. februārī Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā bataljons deva zvērestu Somijas likumīgajai valdībai.  Iesvētīja arī vienības karogu, kas kļuva par pirmo neatkarīgās Somijas militārās vienības karogu. Nākamajā dienā somu jēgeri ar kuģiem no Liepājas devās  mājupceļā uz Somiju. Šajā laikā somu jēgeri piedalījās atsevišķās Pirmā pasaules kara kaujās.

Somu jēgeri bija no Somijas izbraukušajiem brīvprātīgajiem izveidota Vācijas Impērijas karaspēka vienība, kas pēc apmācībām Lokštedas nometnē (Vācijā) kā 27. Karaliskais Prūsijas jēgeru bataljons, kas 1916. gadā bija nosūtīts uz militārām mācībām Latvijas teritorijā. Sakoties karam, Somijas iedzīvotāji, kas nevēlējās cīnīties Krievijas pusē, brīvprātīgi pieteicās dienestā Vācijas armijā, uzskatot, ka tā var  veicināt Somijas neatkarību.

Svinot Latvijas valsts dibināšanas simtgadi, pieauga interese arī mūsu kaimiņvalstīm, kuras līdzīgi kā Latvija savu valstiskuma simtgadi svinēja 2017. – 2018. gados. Somijas Republika valstisko neatkarību pasludināja 1917. gada 6. decembrī. Viens no vēsturiskajiem notikumiem, kas vieno Somiju un Latviju, ir somu jēgeru atrašanās Latvijas teritorijā Pirmā pasaules kara laikā.

Līdz šim izstāde tikusi eksponēta Latvijā, Igaunijā, Somijā un Vācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI