DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

VM, IVP, ZVA un SPKC prasa raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" atsaukt informāciju par imunitātes pret Covid-19 noteikšanu pēc antivielu daudzuma organismā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrija, Imunizācijas Valsts padome, Zāļu valsts aģentūra un Slimību profilakses un kontroles centrs ir oficiali vērsies pie raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veidotājiem, Latvijas Televīzijas un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, lūdzot atsaukt 29. marta raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” pausto informāciju par imunitātes līmeņa pret Covid-19 noteikšanu pēc antivielu daudzuma organismā personām pēc vakcinācijas, salīdzinot vakcīnu efektivitāti. Šāda informācija ir ne tikai maldinoša, bet arī zinātniski nepamatota un vienlaikus sabiedrības veselību apdraudoša.

Speciālisti uzsver: antivielu līmeņa daudzuma organismā noskaidrošana nesniedz pilnvērtīgu informāciju par vakcīnas pret Covid-19 nodrošināto aizsardzību pret slimību. Vakcīnas cilvēka organismā stimulē gan antivielu veidošanos, gan arī šūnu imunitāti, kas ir vienlīdz nozīmīgi kopējai aizsardzībai pret saslimšanu ar Covid-19.

Vakcīnu klīniskajos pētījumos galvenais vakcīnu efektivitātes rādītājs ir laboratoriski apstiprināti simptomātiski Covid-19 gadījumi, salīdzinot šādu gadījumu skaitu pētījuma dalībnieku grupā, kuri saņēmuši Covid-19 vakcīnu, un kontroles grupā. Visas pašlaik Latvijā izmantotās vakcīnas uzrāda pietiekamu efektivitāti visās vecuma grupās, kurās tās tiek izmantotas.

Veselības ministrija norāda, ka antivielu testi nav apstiprināti, lai vērtētu imūno atbildes reakciju pēc vakcinācijas vai salīdzinātu dažādu vakcīnu efektivitāti, un testu klīniskā lietderība šādam nolūkam nav pierādīta. Pirmkārt, šādi testi nav standartizēti, atšķiras to jutīgums un specifika. Otrkārt, pašlaik vēl nav zināms, cik daudz antivielu nepieciešams, lai cilvēks būtu pasargāts no jaunas vai atkārtotas saslimšanas ar Covid-19. Tādēļ antivielu testu rezultāti ir grūti interpretējami. Treškārt, antivielu testi nesniedz nekādu informāciju par šūnu imunitāti, kas ir būtiska kopējās imūnsistēmas atbildes reakcijas daļa, jo vakcīnas cilvēka organismā stimulē gan antivielu veidošanos, gan šūnu imunitāti, kurā iesaistītas tādas šūnas kā citotoksiskie T limfocīti jeb galētājšūnas un līdzētājšūnas. Abi šie imunitātes pamata mehānismi ir vienlīdz nozīmīgi kopējai aizsardzībai pret saslimšanu ar Covid-19.

Ņemot vērā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto, ka programmās un raidījumos nedrīkst ietvert saturu, kas apdraud sabiedrības veselību vai varētu radīt nopietnus un smagus tās apdraudējuma riskus, Veselības ministrija, Imunizācijas Valsts padome, Zāļu valsts aģentūra un Slimību profilakses un kontroles centrs aicina raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veidotājus, Latvijas Televīziju un Nacionālo elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomi izvērtēt pēc būtības raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” atspoguļoto informāciju un iespējamās sekas no iedzīvotāju maldināšanas viedokļa. Tāpat tiek aicināts atsaukt raidījumā minēto informāciju, atzīstot antivielu līmeņa pārbaudi un tā saistību ar dažādu ražotāju vakcīnu efektivitāti par maldinošu informāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI