DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. februārī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta grozījumus elektronizēta procesa ieviešanai tiesās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 23.februārī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Administratīvā procesa likumā un Kriminālprocesa likumā, ar kuriem iecerēts regulējumu padarīt piemērojamu elektronizētam procesam tiesā.

E-lietu ieviešana tiesās plānota, lai izveidotu vienotu un efektīvu tiesvedības elektronisko procesu, samazinot tiesvedības termiņus un nodrošinot informācijas pieejamību un atklātību, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Tieslietu ministrijā, uzsverot, ka likuma grozījumi saistīti ar e-lietas programmas pirmā posma īstenošanu.

Pašreiz Latvijas Republikas prokuratūras lietvedības un tiesvedības informācijas reģistrēšanas risinājumu darba vajadzībām un datu izplatīšanas risinājumu nodrošina Prokuratūras informācijas sistēma. Savukārt rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas, kā arī visu instanču administratīvo tiesu lietvedības un tiesvedības informācijas reģistrēšanas risinājumu tiesu darba vajadzībām un datu izplatīšanas risinājumu nodrošina Tiesu informatīvā sistēma (TIS).

TIS nodrošina elektronisku lietu uzskaiti un atsevišķu digitāli radītu lietas materiālu, piemēram, nolēmumu, elektronisku uzglabāšanu. Paralēli tiesās lietas tiek uzturētas papīra formā, kaut gan praksē aizvien lielāka daļa dokumentu tiek sagatavoti un aprit elektroniski, izmantojot e-pastu un citus elektronisko datu apmaiņas veidus, skaidro likumprojektu autori.

Izstrādājot elektroniskai dokumentu iesniegšanai, elektroniskai lietas uzturēšanai un elektroniskas piekļuves lietas materiāliem nodrošināšanai nepieciešamo funkcionalitāti, visi lietas materiāli, sākot ar pieteikumu un beidzot ar nolēmumu, tiks glabāti elektroniski un būs pieejami procesa dalībniekiem attālināti, vienlaikus neliedzot iespēju procesa dalībniekiem dokumentus iesniegt tiesā, kā arī saņemt no tiesas papīra formā, teikts likumprojekta anotācijā.

Saistībā ar elektronizēto procesu tiesā Saeimā ir iesniegti arī grozījumi Civilprocesa likumā.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI