DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs Plešs uzrunā ANO Vides asambleju Līderu dialogā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs vakar, piedaloties Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Vides asamblejas 5. sesijas (UNEA-5) Līderu dialogā, pauda Latvijas pieredzi klimata mērķu noteikšanā un vides ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): "Latvija, līdz ar pārējām ES dalībvalstīm, ir ceļā uz ambiciozāku rīcību klimata pārmaiņu mazināšanā. ES ir viens no ietekmīgākajiem spēlētājiem pasaulē attiecībā uz  klimata pārmaiņu jautājumiem un mums kopā ir liels politiskais spēks motivēt arī pārējo pasauli aktīvāk iesaistīties lēmumu pieņemšanā par labu klimatneitralitātes sasniegšanas mērķiem.  Klimata jautājumu risināšanai joprojām jābūt prioritātei, domājot par ekonomiku atveseļošanos pēc pēc Covid-19 izraisītās krīzes, īpaši attīstot un atbalstost jaunas zaļās ekonomikas jomas un radot jaunas darba vietas. Tāpat Latvijas stratēģija klimatneitralitātes sasniegšanai līdz 2050. gadam nosaka to, ka klimata pārmaiņu novēršana ir Latvijas galvenā prioritāte vides aizsardzības jomā."                                                                                                 

Ministrs savā runā akcentē veiksmīgu Zaļā publiskā iepirkuma ieviešanu Latvijā. “Šis juridiski saistošais instruments tika ieviests 2017. gadā un atjaunināts pagājušā gada rudenī. Pārtikas un ēdināšanas pakalpojumi aptvēra apmēram trešdaļu no visiem zaļajiem publiskajiem iepirkumiem. Tādā veidā mums izdevies veicināt ilgtspējīgu lauksaimniecību, jo īpaši bioloģisko lauksaimniecību.”   

Ministrs norāda, ka bioloģiskajai lauksaimniecībai izmantojamās zemes daļa katru gadu palielinās, un tā ir laba zīme bioloģiskajai daudzveidībai un ilgtspējīgam patēriņam un ražošanai. Runas noslēgumā ministrs uzsver, ka Latvijas pieredze un prioritātes stiprinās vides dimensijas ilgtspējīgu attīstību ne tikai valsts robežās, bet arī pasaules mērogā. 

ANO Vides asamblejas 5. sesija notiek divās daļās: pirmā šogad neklātienē 22.-23.februārī, savukārt otrā – klātienē 2022. gada februārī Kenijā, Nairobi. ANO Vides asamblejas 5. sesijā piedalās ANO dalībvalstu vides ministri, augsta līmeņa amatpersonas, starptautisko organizāciju vadītāji, kā arī pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora pārstāvji.    

Līderu dialogu var noskatīties šajā saitē - https://www.unep.org/environmentassembly/leadership-dialogue

ANO Vides programma ir vadošā ANO institūcija, kas veicina vides dimensijas ieviešanu ANO ilgtspējīgas attīstības sistēmā, izstrādā un īsteno projektus vides aizsardzības jomā, kā arī veicina starptautisko sadarbību vides tiesību ieviešanā, globālo vides izaicinājumu risināšanā un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā. ANO Vides asambleja ir ANO Vides programmas galvenā pārvaldības institūcija, kuras sesijās piedalās visas 193 ANO dalībvalstis, kā arī ANO iestādes (aģentūras), starpvaldību organizācijas, pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora pārstāvji.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI