DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Anulējot 29 atļaujas tirgot elektroenerģiju OI ietvaros, BVKB valstij pērn ietaupījis 35 milj. EUR

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadīts pirmais darba gads, kopš Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB)  īsteno 16 enerģētikas politikas administrēšanas funkcijas. Šajā laikā BVKB pastiprināti pievērsies elektroenerģijas obligātā iepirkuma (OI) kontrolei, uzsācis darbu pie apjomīgiem energoefektivitātes monitoringa sistēmas pilnveidojumiem, kā arī testējis degvielas kvalitāti un iepircis valsts naftas produktu drošības rezerves.

Pērn BVKB veicis visu 338 uzraudzībā esošo elektrostaciju uzraudzību, tajā skaitā klātienē pārbaudījis 53 elektrostacijas, kas saņem valsts atbalstu elektroenerģijas OI vai garantētās maksas par elektrostacijā uzstādīto jaudu veidā. Pēc klātienes vizītēm un visu elektrostaciju gada pārskatu izvērtēšanas 84 uzņēmumiem kopumā izteikti 133 brīdinājumi par iespējamu OI tiesību zaudēšanu. 29 elektrostacijām BVKB aizvadītajā gadā OI tiesības atcēlis, valstij ietaupot ap 35 milj. EUR. “2020. gada nogalē veikti priekšdarbi, būtiski pilnveidojot Energoefektivitātes monitoringa un nodevas administrēšanas informācijas sistēmu “ENER”, ieviešot digitālus analītikas rīkus. Tas turpmāk birojam ļaus analizēt informāciju un īstenot uz riskiem balstītu elektrostaciju kontroli, palielinot staciju klātienes pārbaudes.” atklāj BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Birojs pievērsies arī lielo uzņēmumu un lielo elektroenerģijas patērētāju energoefektivitātes monitoringam, padziļināti izvērtējot 50 uzņēmumu ikgadējos energoefektivitātes pasākumu pārskatus un pieņemot 33 lēmumus par Energoefektivitātes nodevas piemērošanu Energoefektivitātes likuma prasību nepildītājiem. Kopējais piemērotās nodevas apjoms sasniedz 200 000 EUR. Par prasību neizpildi uzsāktas arī četras administratīvās lietvedības. “Apkopojot komersantu, valsts un pašvaldību iestāžu sniegto informāciju, kopējais valsts enerģijas ietaupījums sasniedzis 248 086,19 MWh. Taču priekšā jauns un ambiciozs enerģijas taupīšanas periods. Prognozējam, kauzņēmumu ietaupījumi saruks līdz pat 60 %, tādēļ jāpievēršas šajā jomā iepalikušajam publiskajam sektoram,” pauž S. Mjakuškina, kā piemēru minot BVKB izstrādāto valsts ēku sarakstu. Tas iezīmē kūtru publiskā sektora ēku renovācijas ainu. No ēku kopējās platības 1 862 319,7 m2 renovēti vien 50 475 m2  jeb aptuveni 3%.

Taču ledus ir sakustējies un pašvaldības sāk pievērsties energoefektivitātei. Tā, piemēram, aizvadītā gada nogalē Gulbenes novada pašvaldība pirmā no visām Latvijas pašvaldībām noslēdza brīvprātīgu vienošanos ar BVKB energoefektivitātes uzlabošanas jomā.

Aizvadītajā gadā veiksmīgi noslēdzies viens no lielākajiem iepirkumiem BVKB pastāvēšanas vēsturē – par 14,6 milj. EUR (bez pievienotās vērtības nodokļa) nodrošināta valsts naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma iegāde 2021. gadam, noslēdzot līgumus ar astoņiem uzņēmumiem par kopējo uzglabājamo rezervju apjomu – 352 700 tonnām. BVKB organizētā iepirkuma rezultātā kopējās izmaksas par naftas rezervju uzglabāšanu nākamajam gadam ir samazinājušās, ļaujot komersantiem ietaupīt 14,4% naftas rezervju uzglabāšanas nodevu maksājumos.

2020. gada novembrī un decembrī BVKB veicis arī tirdzniecībā esošās degvielas paraugu noņemšanu un testēšanu 48 degvielas uzpildes stacijās (DUS) visā Latvijas teritorijā. Situācija ar degvielas kvalitāti valstī kopumā ir laba. No 129 testētajiem paraugiem tikai divi 98. markas benzīna paraugi neatbilda standartam, savukārt dīzeļdegvielas pārbaudēs atklāts viens gadījums, kad degviela neatbilda ziemas degvielai izvirzītajām prasībām. Jau ziņots, ka līdz 2021. gada beigām BVKB plāno pārbaudīt kopumā 300 dīzeļdegvielas un benzīna marku Nr. 95 un Nr. 98 paraugus visā Latvijas teritorijā, iepriekš nebrīdinot uzņēmumus. Degvielas kvalitātes testēšana notiek akreditētā laboratorijā.

Kopumā BVKB 2020. gadā sasniedzis nozīmīgus mērķus - biroja integrētā kvalitātes vadības sistēma gada izskaņā sertificēta atbilstoši standarta ISO 9001:2015 prasībām. Birojs kļuvis par iniciatīvas “Konsultē vispirms” uzvarētāju kategorijā “Līderis informēšanā un konsultēšanā 2020. gadā” un ieņēmis otro vietu vispārējā “Konsultē vispirms” izvērtējumā. Apliecinot orientētību uz klientu vajadzībām, novembrī BVKB pievienojās valsts pārvaldes vienotajai tīmekļvietņu platformai, tādējādi nodrošinot piekļūstamību lapā izvietotajam saturam arī cilvēkiem ar  redzes, dzirdes, kustību vai uztveres traucējumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI