DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK Kurzemes reģiona nodaļa diskutē par ES atveseļošanās finansējumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK)  Kurzemes reģiona nodaļa sadarbībā ar Ventspils pašvaldību organizēja LTRK Kurzemes Biznesa kluba pasākumu, kas notika 19. augustā, Ventspilī,  Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, lai diskutētu par Eiropas Savienības finansējuma aktualitātēm.

Diskusijā piedalījās Ventspils pilsētas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš, Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms, LTRK Kurzemes padomes loceklis, “VK Tranzīts” valdes priekšsēdētājs Renārs Pūce un uzņēmēju pārstāvji no eksporta nozarēm. Klātesošajiem dalībniekiem bija iespēja noskaidrot šīs programmas nosacījumus un kritērijus finansējuma saņemšanai. Tostarp diskusijā piedalījās arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Eiropas Komisijas pārstāvji, Kurzemes Biznesa inkubatora valdes priekšsēdētājs Salvis Roga un Kurzemes reģiona padomes loceklis Ivars Skrebelis.

“Eiropas Savienības Atveseļošanās finansējums būs būtisks atbalsts Latvijas tautsaimniecībai, lai veicinātu tās strukturālas pārmaiņas, atbalstītu uzņēmumus to darbības pārorientēšanās un izaugsmes fāzēs. Diskusijas laikā izskanēja gan gatavība un nepieciešamība reformām, kā arī idejas kā šo finansējumu ieguldīt gudri un ilgtspējīgi. Svarīgi, ka pieņemot lēmumus, kur un kā investēsim šo ES piešķirto finansējumu, diskusijās tiek iesaistīti Latvijas uzņēmumi, to pārstāvošās nozaru un pārnozaru asociācijas un pašvaldības. Vienlaikus, pieejamais finansējums ir ievērojams, termiņi, lai pieņemtu lēmumus un veiktu ieguldījumus – salīdzinoši īsi. Visām pusēm jābūt gatavām sadarboties, strādāt daudz un disciplinēti. Covid -19 vīrusa izraisītie krīzes apstākļi pierādīja, ka varam strādāt ātri un efektīvi, vērtīgi šādu modeli atkārtot arī strādājot pie ES Atveseļošanās finansējuma Reformu plāna izstrādes un ieviešanas,” norāda LTRK valdes locekle, politikas daļas direktore Katrīna Zariņa.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš uzsvēra: “Novēlu, nākamā perioda plānošanas fondu un jauno atveseļošanas fonda finansējumu plānošanā, būt gataviem jau sākt apgūt miljardus mazāk kā pēc gada. Tas ir iespējams tuvu šim termiņam, izmantojot esošo pieredzi un iestrādnes, lai arī iepriekšējie plānošanas periodi drīzāk parāda, ka šis process ir smagnējs un lēns. Lai šis finansējums būtu pieejams tuvākā gada laikā, dialogā ar ES, būtu jāpanāk ar iepriekšējo plānošanas periodu nesalīdzināmi vieglāki fondu ieviešanas nosacījumi, jo savādāk par daļas komersantu atveseļošanu nebūs vairs jēgas runāt.”

“LTRK Kurzemes biznesa kluba pasākumi ir formāts, kuros vienu reizi mēnesī, kādā no Kurzemes pilsētām, tiekas uzņēmēji, pašvaldības un valsts pārvaldes pārstāvji, lai diskutētu par tā brīža aktuālo politikā un ekonomikā. Tiekoties Ventspilī,  izvirzīta tika tēma par ES  atveseļošanās finansējumu. Jāsecina, ka vēl ir ļoti daudz neskaidrības par finansējuma piešķiršanas procesu, kā arī bažas par iespējamo birokrātijas procesu, kas pagarinātu paredzēto laiku fondu apgūšanā. Uzņēmēju ieteikums ir maksimāli izmantot digitālās platformas, jo uz šo brīdi pieteikuma formas ir smagnējas un grūti administrējamas. Tāpat vairāk būtu jāuzticas reģionāliem partneriem, kuri sevi pierādījuši jau iepriekšējos periodos, piemēram, veidojot klāsteru programmas, apmācības un kompetenču centrus,” norāda LTRK Kurzemes reģiona nodaļas vadītājs Ralfs Minkevičs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI