DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS videotiešraidē apspriedīs mājokļu politiku un dalīsies pašvaldību pieredzē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

15. jūlijā plkst. 13 Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notiks LPS Tautsaimniecības komitejas sēde, kas būs veltīta mājokļu politikai Latvijā un tiks translēta tiešraidē.

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš, raksturojot tēmas izvēli, norāda: “Mājokļu jautājums ir svarīgs ne tikai iedzīvotājiem, bet to būvniecība palīdz attīstīt reģionus, jo tā ir iespēja piesaistīt darbaspēku. Pašvaldību pārstāvji jau iepazinušies ar Valmieras pieredzi, kur daudzdzīvokļu namus pilsētā būvē pašvaldības uzņēmums. Tas ir viens no veidiem, kā attīstīt īres tirgu, taču vairāk piemērots lielām kapitālsabiedrībām. Otrs variants, ko izvēlējušās citas pašvaldības, piemēram, Cēsu, Siguldas un Ādažu novads, – tiek meklēts stratēģiskais investors.”

Pieredzē par mājokļu politiku Cēsīs komitejas sēdē dalīsies Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Kampaņā “Nāc dzīvot Cēsīs!” tiek izīrēti jaunizbūvēti dzīvokļi jaunajā dzīvojamo māju kvartālā Cēsīs, ko veido AS “Siguldas Būvmeistars”. Kopumā šajā kvartālā līdz 2024. gadam paredzēts izbūvēt četras daudzdzīvokļu mājas ar gandrīz 100 dzīvokļiem.

Darba kārtības otrais jautājums saistīts ar OECD projektu “Par mājokļu pieejamību Latvijā”, ar kura rezultātiem iepazīstinās Ekonomikas ministrijas (EM) Mājokļu departamenta referente Rūta Lastovska. Piebildīsim, ka pirms mēneša arī Valsts prezidents iedziļinājies šajā jautājumā un sazinājies ar OECD ģenerālsekretāru, lai uzklausītu pētījuma galvenos secinājumus. Tie rekomendē Latvijai izstrādāt visaptverošu mājokļu politikas ilgtermiņa stratēģiju, kam jābūt orientētai uz kvalitāti un inovācijām. Tāpat Latvijas valdībai būtu jāpalielina atbalsta apmērs mājsaimniecībām, kas tiek definētas kā “neatbalstītais vidusslānis” – tās ir pārāk turīgas, lai saņemtu sociālo mājokli vai dzīvokļa pabalstu, bet to ienākumi nav pietiekami, lai varētu saņemt hipotekāro kredītu. Šādu mājsaimniecību Latvijā ir 44%. OECD arī rekomendē padarīt pievilcīgāku un pieejamāku komerciālo īres tirgu, kā arī investēt kvalitatīvu mājokļu būvniecībā.

Vēl komiteja izskatīs likumprojektu “Dzīvojamo telpu īres likums” pirms trešā lasījuma Saeimā, un par to informēs EM Mājokļu departamenta direktors Mārtiņš Auders.

Savukārt EM valsts sekretārs Edmunds Valantis iepazīstinās ar valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem un tās īstenošanas gaitu, grozījumiem 2018. gada 20. februāra noteikumos nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai” un nepieciešamo finansējumu 2021. gadā, ministrijas ieceri tipveida projektu izstrādei daudzdzīvokļu mājām un ar Ekonomikas ministrijas prioritārajiem pasākumiem nākamā gada budžetā, kurā pašvaldības labprāt redzētu finanšu instrumentu ieviešanu, kas veicinātu dzīvojamā fonda attīstību un saglabāšanu, nodrošinot valsts atbalstu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kvalitātes uzlabošanai, kā arī valsts atbalsta programmas izstrādi īres namu būvniecībai.

Sēdes noslēgumā par grozījumiem Būvniecības likumā pastāstīs EM Būvniecības politikas departamenta direktores vietnieks Andris Lazarevs.

Sēdei varēs sekot tiešraidē LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Tiešraide” vai šeit. Tiešraides laikā būs iespēja uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi tiesraide@lps.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI