DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

BVKB iepirks valsts naftas produktu drošības rezerves 2021. gadam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) izsludinājis iepirkumu par valsts naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma sniegšanu 2021. gadam. Kopējais nepieciešamais rezervju apjoms ir 370 500 tonnas, kas atbilst 90 dienu degvielas kopējā importa daudzumam. Paredzamā iepirkuma līgumcena ir 16 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

BVKB direktore Svetlana Mjakuškina atzīst: “Birojs, centrālo krājumu pārrauga pienākumus veicot, ir īpaši rūpīgi izvērtējis iepriekšējo pieredzi valsts naftas produktu drošības rezervju veidošanā un izstrādājis efektīvāko risinājumu šo rezervju iepirkšanai esošā regulējuma ietvaros. Taču drošības rezervju uzglabāšanas sistēma kopumā ir jāpārskata.”

Eiropas Savienības (ES) Direktīva 2009/119/EK Latvijai, tāpat kā citām ES dalībvalstīm, uzliek par pienākumu vienmēr uzturēt naftas produktu obligātās rezerves tādā daudzumā, kas atbilst 90 dienu vidējam importa daudzumam iepriekšējā kalendārajā gadā. Valsts naftas produktu rezervju uzglabāšana jāveic konkursā izvēlētiem uzņēmumiem, kas enerģētiskās krīzes vai valsts apdraudējuma gadījumā apņemas Latvijai šos naftas produktus pārdot vajadzīgajā daudzumā.

BVKB iepirkumu plāno organizēt divās kārtās. Pirmās kārtas nosacījumi paredz kandidātu vērtēšanu Satversmes aizsardzības birojā un pieprasa atbilstību Aizsardzības un drošības jomas likuma prasībām, ņemot vērā arī kandidātu finanšu rādītājus un iepriekšējo pieredzi valsts naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma sniegšanā. Savukārt uz iepirkuma otro kārtu tiks aicināti pretendenti, kuri atbildīs nolikuma un Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likuma nosacījumiem. Galvenie iepirkuma kritēriji būs viszemākā cena par vienas tonnas naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma sniegšanu vienam mēnesim bez PVN, nepārsniedzot kopējo līgumcenu. Tiks ņemta vērā arī naftas produktu uzglabāšanas vieta – Latvijas Republikas teritorija vai citas ES dalībvalstis.

Iepirkumā aicināti piedalīties komersanti vai to apvienības, kuri savu darbību reģistrējuši ES dalībvalstu un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu teritorijā ar nosacījumu, ka Latvijas naftas produktu drošības rezerves ir jāglabā ES dalībvalstu teritorijā un Latvijā. Valsts naftas produktu drošības rezervju apjomi un veidi tiks precizēti iepirkuma otrajā kārtā, balstoties uz Centrālās statistikas pārvaldes sagatavoto energobilanci par 2019. gadu.

Informācija par iepirkumu atrodama Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļa vietnē un Elektroniskajā iepirkumu sistēmā.

Attiecībā uz 2021. gada naftas produktu drošības rezervēm BVKB plāno īstenot ne vien apjoma, bet arī naftas produktu kvalitātes kontroli. Jau ziņots, ka birojs šī gada maijā uzsācis naftas produktu drošības rezervju uzglabāšanas vietu pārbaudes Latvijas teritorijā, kā arī plāno pārbaudīt ārzemēs uzglabātās rezerves, nolūkā pārliecināties par pieejamību valsts mēroga enerģētiskās krīzes vai valsts apdraudējuma gadījumā.

2018. gada 12. decembrī Ekonomikas ministrija (EM) iepirkumā “Drošības rezervju pakalpojuma sniegšana valsts naftas produktu rezervju izveidei” līdz 2020. gada 31. decembrim noslēdza līgumus ar deviņiem komersantiem – SIA "Pirmas", UAB "Okseta", UAB "Baltic Petroleum", SIA "Circle K Latvia", AS "Ventbunkers", SIA "RDZ Energy", "Gunvor SA", "Vitol SA" un "Mercuria  Energy Trading SA".  Šobrīd 60 % valsts degvielas drošības rezervju tiek uzglabātas Latvijā, bet 40 % citviet Eiropā. 2020. gada aprīlī EM pilnvaroja biroju veikt drošības rezervju krājumu kontroli.

Kopš 2020. gada 1. janvāra BVKB pilda centrālās krājumu uzturēšanas struktūras funkcijas, organizējot iepirkumu drošības rezervju pakalpojumam valsts naftas produktu drošības rezervju izveidei, kā arī administrē šo pakalpojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI