DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. martā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VARAM: centralizēto IKT risinājumu izmantošana ļauj samazināt iestāžu kopējos resursus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais informatīvais ziņojums “Par cilvēkresursu nodrošināšanu valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju platformu uzturēšanai”. Šis dokuments atspoguļo Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) uzturēto centralizēto platformu radīto cilvēkresursu ietaupījumu valsts pārvaldē, informē par šo platformu arvien pieaugošo izmantošanas intensitāti, kā arī sniedz priekšlikumu par risinājumu uzturēšanai un attīstībai nepieciešamo finansējumu un cilvēkresursiem. 

Ieviešot e-pārvaldi, tai skaitā koplietošanas platformas, publisko pakalpojumu sniegšana kļūst racionālāka un resursu ziņā efektīvāka. Turpinot ieviest vienotos informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumus, valsts pārvalde būtiski nodrošina finanšu un administratīvo resursu ekonomiju. Turklāt arī jaunie koplietošanas risinājumi, kas patlaban vēl ir izstrādes stadijā, ļaus iestādēm savus resursus ietaupīt. Tas savukārt ļauj realizēt valsts pārvaldes reformu un tās ietvaros plānoto darbinieku skaita samazinājumu.

Ziņojumā ir atspoguļoti iestāžu ieguvumi un norādīts aprēķinātais personāla noslodzes samazinājums, kas rodas, iestādēm izmantojot centralizētos risinājumus. Aprēķināts, ka kopējais ietaupījums, iestādēm izmantojot piecas IKT koplietošanas platformas, ir 50 amata vietas par kopējo finansējumu 994 434 eiro. Šāds ietaupījums rodas, konsolidējot tos cilvēkresursus, kas šobrīd nodrošina iestāžu atbalsta funkcijas: lietvežus, iepirkumu speciālistus, juristus.

Tā patlaban Elektronisko iepirkumu sistēma ļauj valsts un pašvaldību iestādēm taupīt administratīvos un finanšu līdzekļus, neorganizējot atsevišķus iepirkumus, bet, nepieciešamās preces un pakalpojumus iegādājoties centralizēti, kopumā radot ietaupījumu 24,63 amata vietas (418 702,78 eiro).  Oficiālās E-adreses ieviešanu var uzskatīt ne tikai par finanšu līdzekļu ietaupīšanu, bet tā arī nodrošina administratīvā sloga samazināšanos, jo informācijas apmaiņa notiek operatīvi elektroniskajā vidē. Iestādēm ir iespēja modernizēt lietvedības sistēmas un optimizēt iekšējos cilvēkresursus, savukārt, iedzīvotājiem - saņemt nepieciešamo informāciju ērti elektroniskā veidā. Aprēķinātais ietaupījums ir nedaudz vairāk par astoņām amata vietām kopumā par 198 453,42 eiro.  Vienotās pieteikšanās modulis ļauj iestādēm piedāvāt savus e-pakalpojumus, izmantojot jau gatavus autentificēšanās rīkus. Tādējādi iestādes var ietaupīt resursus, jo nav nepieciešams individuālu risinājumu iegāde un uzturēšana – kopumā ietaupītas sešas amata vietas par 141 458,73 eiro. Kā viens no veiksmīgākajiem finanšu resursu ietaupīšanas piemēriem ir valsts pārvaldes vienotās tīmekļu vietņu platformas veidošana, kas iestādēm ļauj ietaupīt līdzekļus tīmekļa vietņu tehniskajai un cilvēkresursu uzturēšanai – septiņas amata vietas par 168 784,35 eiro. Pašreiz norit intensīvs darbs pie E-rēķinu sistēmas izstrādes, kas turpmāk palīdzēs grāmatvežiem un finansistiem ietaupīt laiku un resursus apstrādājot rēķinus. Šī sistēma ļauj ietaupīt trīs ar pusi amata vietas kopumā par 68 033,83 eiro.

Savukārt, virknei valsts IKT koplietošanas platformu uzturēšanu un attīstību nodrošina VRAA, tāpēc aktuāls ir jautājums par VRAA kapacitātes stiprināšanu un celšanu. Lai nepalielinātu valsts pārvaldē nodarbināto kopējo skaitu, plānots, ka, sākot ar 2020.gada 1.martu nozaru ministrijas veiks amata vietu skaita samazinājumu kopumā par 15 vietām, tādējādi nodrošinot nepieciešamo 15 amata vietu skaita palielinājumu šo platformu uzturēšanai.

Ar informatīvo ziņojumu “Par cilvēkresursu nodrošināšanu valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju platformu uzturēšanai” iespējams iepazīties ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI