DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Šonedēļ aicina meklēt stāstus par Latvijas zinātniecēm un zinātnieku dinastijām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 14. līdz 20. oktobrim UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina ikvienu līdzdarboties UNESCO nedēļā 2019 “Spožie prāti: sievietes zinātnē”.

“Teju pirms trīsdesmit gadiem, lai stiprinātu savu atgūto neatkarību, Latvija pievienojās Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai. Latvijas pievienošanās UNESCO 1991. gada 14. oktobrī visai pasaulei apliecināja stingru apņemšanos turpmāk darboties miera kultūras un starpkultūru dialoga sekmēšanā, nabadzības mazināšanā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ar izglītības, zinātnes, kultūras un komunikācijas un informācijas palīdzību. Šis datums bija kā ierosme iedibināt ikgadēju tradīciju – UNESCO nedēļu, kuras laikā aicinām sabiedrību līdzdarboties un kopīgi izcelt UNESCO idejas un vērtības,” uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Šonedēļ ikviens aicināts vēstīt par zinātniecēm un zinātnieku dinastijām, apkopojot cilvēkstāstus, rīkojot tikšanās ar zinātniecēm, kā arī veidojot tematiskās aktivitātes un izstādes, ielūkojoties sava novada, reģiona, skolas, iestādes, muzeja vēsturē simts gadu griezumā. Lai izceltu šos dzīvesstāstus, iedvesmojot citus sekot viņu pēdās, ikviens aicināts dalīties ar šiem stāstiem sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku #unesconedēļa2019 un #spožieprāti.

Tā, piemēram, Jēkabpils Galvenā bibliotēka 14. oktobrī, plkst. 10.30 aicina uz tikšanos ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošo pētnieci Dr.biol. Natāliju Burņeviču, kura darbojas meža fitopatoloģijas un mikoloģijas jomā. Talsu novada muzejs no 15. līdz 20. oktobrim aicina uz izstādi par novadnieci Doru Švīkuli, kas Latvijā pazīstama kā pirmā zaļā dzīves veida cildinātāja, bet 17. oktobrī plkst. 17.30 aicina uz tikšanos ar Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes Zāļu formu tehnoloģijas katedras pētnieci Ingu Sīli, kura  stāstīs par tautas ticējumos minēto ārstniecības augu reālo iedarbību.

Savukārt UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, trešdien, 16. oktobrī plkst. 11.00 Latvijas Universitātes bibliotēkā (Kalpaka bulvārī 4, Rīgā) aicina uz  domapmaiņu “Ar iedvesmu par zinātni”, kurā viedokļos dalīsies dažādu zinātnes nozaru pārstāves. Domapmaiņu būs iespējams vērot tiešraidē Latvijas Universitātes portālā: http://www.lu.lv/tiesraide.

UNESCO nedēļa Latvijā ik gadu norisinās kopš 2011. gada. Tā ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI