DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

9.oktobrī 192 pasaules valstīs jau 50.reizi atzīmēs Pasaules pasta dienu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasaules Pasta savienības 192 dalībvalstīs, arī Latvijā, trešdien, 2019.gada 9.oktobrī, jau 50.reizi atzīmēs Pasaules pasta dienu. Šajā datumā 1874.gadā dibināta Pasaules pasta savienība (Universal Postal Union), kura ir otra vecākā starptautiskā organizācija pasaulē un kuras mītne atrodas Šveices galvaspilsētā Bernē – Latviju tajā uzņēma 1921.gada 1.oktobrī un atjaunoja 1992.gada 17.jūnijā. Latvijas Pasts Pasaules pasta dienu šogad atzīmēs, sveicot nozares svētkos savu gandrīz 3800 darbinieku lielo kolektīvu un organizējot jau par tradīciju kļuvušo starptautiskās pastkaršu sūtīšanas kustības Postcrossing Latvijas dalībnieku tikšanos.

Pasaules Pasta savienības 192 dalībvalstīs darbojas vairāk nekā 660 000 pasta nodaļu, kurās ik gadu vairāk nekā miljards klientu izmanto plaša spektra pasta, elektroniskos, finanšu un loģistikas pakalpojumus. Pasta iestādēs visā pasaulē strādā vairāk nekā pieci miljoni darbinieki, kuri gadā vidēji apstrādā vairāk nekā 320 miljardu vēstuļu un vairāk nekā astoņus miljardus paku sūtījumu. 

Latvijas Pasts Pasaules Pasta savienības dalībvalstu vidū darbojas ar vairāk nekā 615 pasta pakalpojumu sniegšanas vietām un ap 3800 darbinieku, kas ik dienu apstrādā vidēji 25 000 vēstuļu un 33 000 paku un sīkpaku sūtījumu. 

“Sveicot Pasaules pasta dienā, vēlos īpaši pateikties mūsu darbiniekiem par godprātīgi un profesionāli paveiktu darbu, bet ikvienam uzņēmuma klientam un sadarbības partnerim – par uzticību, kas palīdz mums augt un attīstīties, ejot līdzi laikam un klientu vēlmēm!“ uzsver Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Līdz ar tehnoloģiju attīstību un izmaiņām klientu paradumos visā pasaulē mainās arī pasta pakalpojumu izmantošana, samazinoties tradicionālo pasta pakalpojumu lietošanai un strauji pieaugot e-komercijas nozīmei. Tāpēc pasta uzņēmumiem visā pasaulē patlaban nākas veidot jaunas pakalpojumu nišas atbilstoši tirgus aktualitātēm.  

Latvijas Pasta ikdienas darbs ir cieši saistīts ar klientu apkalpošanu, tāpēc arī turpmāk ir būtiski piedāvāt pieprasījumam atbilstošus pakalpojumus. Tuvākajā laikā uzņēmums plāno uzlabot pasta pakalpojumu pieejamību, automatizējot būtisku pakalpojumu daļu, pilnveidojot klientu attālinātu apkalpošanu un pašapkalpošanās iespējas. Pasta nodaļās paredzēts ieviest pašapkalpošanās kases, bet zvanu centru aprīkot ar virtuālajiem asistentiem, kā arī attīstīt plašu elektronisko pakalpojumu klāstu.

Šogad Pasaules pasta dienas svinības kopā ar 192 Pasaules Pasta savienības dalībvalstīm tiek atzīmētas 50.reizi. Kā ierasts, Latvijas Pasts šajā periodā organizē Latvijas pastkaršu sūtītāju un starptautiskās Postcrossing kustības dalībnieku tikšanos, kuras laikā ikviens klātesošais varēs nosūtīt savu vēstījumu kādam nezināmam vēstuļu draugam. Pasākums plānots 2019.gada 10.oktobrī plkst.16 SPIIKIIZI Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 17a.

Pasaules Pasta savienība ir galvenā pasta pakalpojumu sniedzēju sadarbības organizācija, palīdzot nodrošināt universālu tīklu, kas sniedz iespēju visām 192 dalībvalstīm sekot līdzi pasta produktu un pakalpojumu jaunumiem. Savienība izstrādā starptautiskā pasta apmaiņas noteikumus un sniedz ieteikumus vēstuļu, paku un finanšu pakalpojumu apjoma palielināšanai, kā arī klientu apkalpošanas kvalitātes uzlabošanai. Latviju Pasaules Pasta savienībā uzņēma 1921.gada 1.oktobrī un atjaunoja 1992.gada 17.jūnijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI