DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LM informēja par skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma rezultātiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

25.septembrī Labklājības ministrijas rīkotajā preses konferencē labklājības ministre Ramona Petraviča un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone informēja par  aizvadītās vasaras NVA skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma norisi un rezultātiem.

Šogad skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumam ir dubultā gadskārta – aprit 15 gadi kopš tā izveides un 5 gadi kopš atjaunošanas. Pirmo reizi nodarbinātības pasākumu vasaras brīvlaikā NVA skolēniem piedāvāja pirms 15 gadiem - 2004.gadā, toreiz vasaras mēnešos nodarbinot 3 225 jauniešus. Pasākums uzreiz kļuva ļoti pieprasīts, un turpmāk skolēni aizvien kuplākā skaitā ik vasaru aktīvi izmantoja iespēju ar NVA atbalstu strādāt. 2009.gadā NVA skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums uz laiku tika iesaldēts, jo pasaules ekonomiskās krīzes  ietekmē notika budžeta optimizācija. Atjaunots pasākums tika 2014.gadā.  

Labklājības ministre Ramona Petraviča preses konferencē norādīja, ka ik gadu tiek palielināts NVA īstenotā skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma finansējums, lai aizvien vairākiem jauniešiem būtu iespēja ar valsts atbalstu vasaras brīvlaikā strādāt. Šovasar finansējums tika palielināts līdz 1 692 271 eiro. Ja 2014.gadā, kad skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums tika atjaunots, nodarbināti bija 4 287 skolēni, tad 2019.gada vasarā, pateicoties finansējuma palielinājumam, nodarbināti bija jau 7083, tātad, par 2 796 skolēniem vairāk.

Tiem darba devējiem, kuri šogad piedāvāja iespēju strādāt skolēniem ar invaliditāti, NVA sniegtais atbalsts bija būtiski lielāks - dotācija skolēna ar invaliditāti mēneša darba algai bija valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā, savukārt dotācija darba vadītājam, ja viņš vadīja darbu vismaz vienam skolēnam ar invaliditāti, bija 60% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Darba vietas skolēniem ar invaliditāti aizvadītajā vasarā bija izveidojuši 46 darba devēji.

Arī šovasar darba devēji bija gan komersanti, gan valsts un pašvaldību iestādes un kapitālsabiedrības, gan zemnieku saimniecības un nevalstiskās organizācijas. Rīgas reģionā šogad bija izveidotas 3211 valsts līdzfinansētās darba vietas skolēniem, Zemgalē - 1045, Kurzemē – 1029, Latgalē – 1018 un Vidzemē – 780.

Visvairāk darba vietu izveidoja «MAXIMA Latvija» (658), “Premier Restaurants Latvia” (251), «LIDO» (165) un Starptautiskā lidosta «Rīga» (133).

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", Personāla departaments Personāla projektu vadītāja Sanita Šaitere stāsta: “Skolēni sniedz jūtamu atbalstu uzņēmuma darbā aktīvākajā darba sezonā. Pēdējos gadus aizvien vairāk redzam pasākuma ilgtermiņa rezultātus - iepriekšējo gadu skolēnu nodarbinātības programmas dalībnieku atgriešanos darbā lidostā “Rīga”, kas ļoti vērtīgi mūsdienu darba tirgus situācijā. Lidosta “Rīga” ir piedalījusies visos līdz šim NVA organizētajos skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumos. Ar katru gadu esam piedāvājuši vairāk darba vietu, kas saistīts gan ar lidostas “Rīga” izaugsmi, gan gūto pieredzi šajā projektā – kādus uzdevumus var uzticēt skolēniem, kā organizēt darbu. Šovasar piedāvājām 133 darba vietas 14 dažādos amatos. Pēc darba beigām aptaujājām gan pašus skolēnus, gan viņu darba vadītājus par to, kā veicies darbā. Saskaņā ar darba vadītāju sniegto vērtējumu un atsauksmēm, lielākā daļa skolēnu strādāja ļoti labi. Arī skolēni augstu novērtē gūto pieredzi, darba apstākļus un sadarbību ar darba vadītājiem un īpaši izceļ iespēju izmantot svešvalodu zināšanas, pilnveidot komunikācijas un komandas darba prasmes, pavadīt darba dienu interesanti un dinamiski, kā arī iepazīt uzņēmuma un konkrētu profesiju ikdienu. Novērtējam veiksmīgo sadarbību ar Nodarbinātības valsts aģentūru projekta ietvaros. Novēlam to turpināt un sākt pieteikšanos projektam iespējami savlaicīgāk, lai būtu vairāk laika gan uzņēmumiem, gan skolēniem atlases intervijām un dokumentu sagatavošanai.”

Pašvaldību vidū vislielāko darba vietu skaitu NVA skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma ietvaros izveidoja Rīgas dome (322), Liepājas pilsētas pašvaldība (142), Jelgavas novada pašvaldība (111).

Skolēni aizvadītajā vasarā tika nodarbināti tirdzniecības vietās, ēdināšanas uzņēmumos, kultūras un sporta iestādēs, birojos, zemnieku saimniecībās, pašvaldībās un citās darbavietās. Visbiežāk skolēni bija nodarbināti vienkāršajās profesijās, strādāja kā palīgstrādnieki, pārdevēja palīgi, labiekārtošanas strādnieki un sezonas strādnieki, virtuves darbinieki, apkopēji, lauksaimniecības palīgstrādnieki, ēkas un teritorijas dežuranti. Skolēnu vasaras darba 20 populārāko profesiju sarakstā ir arī tādas profesijas kā viesmīlis, skolotāja palīgs, klientu apkalpošanas speciālists, projektu asistents, muzeja izstāžu un ekspozīciju zāļu uzraugs, lidostas pasažieru apkalpošanas aģents.

NVA direktore Evita Simsone: “Ir ļoti svarīgi savlaicīgi, jau skolas gados, sagatavot jauniešus turpmākai profesionālajai dzīvei, palīdzēt viņiem iegūt praktisku priekšstatu par darba tirgu, darba tiesiskajām attiecībām, darba vidi un profesijām, lai viņi varētu jau zinošāk un mērķtiecīgāk plānot savu turpmāko profesionālo karjeru. NVA vasaras nodarbinātības pasākums ir sava veida darba skola, kas skolēniem sniedz ļoti svarīgas praktiskas darba zināšanas, iemāca ne vien strādāt pie darba devējiem, bet arī meklēt darbu - rakstīt CV, piedalīties darba intervijās, savstarpēji konkurēt, noslēgt darba līgumu. Iespēju sagatavoties darba tirgum NVA skolēniem piedāvā gan vasaras brīvlaikā, gan visa gada garumā – piemēram, apmeklējot NVA karjeras konsultantus, jaunieši var izzināt savus talantus, dotības, spējas un noteikt profesionālo piemērotību, iepazīties ar situāciju darba tirgū un pieprasītām profesijām, uzzināt par turpmākās izglītības iegūšanas iespējām. Vairākus NVA pakalpojumus skolēni var izmantot arī attālināti, tostarp elektroniski mācīties rakstīt CV un motivācijas vēstuli, kā arī sagatavoties darba pārrunām.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI