DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Izstāde “Satversme skolēnu acīm” skatāma Rūjienas pilsētas bibliotēkā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Satversmes tiesa

12. septembrī, Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova Rūjienas pilsētas bibliotēkā atklāja Satversmes tiesas ceļojošo izstādi “Satversme skolēnu acīm” un sniedza izglītojošu lekciju Rūjienas vidusskolas 9. klašu skolēniem par Latvijas Republikas Satversmi (turpmāk – Satversme), tiesību pamatiem un Satversmes tiesu. Izstādes atklāšanā klātesošos uzrunāja arī Rūjienas novada pašvaldības priekšsēdētājs Guntis Gladkins un Rūjienas pilsētas bibliotēkas vadītāja Maija Jostsone.

Savā priekšlasījumā Sanita Osipova vērsa skolēnu uzmanību uz sabiedrības vajadzību pēc valsts un tiesībām, uzsverot, ka tiesības nevar pastāvēt bez pienākumiem un bez atbildības par to nepildīšanu. Ar spilgtiem piemēriem viņa skaidroja, cik niansēti un līdzsvaroti ir jāskatās uz cilvēka pamattiesībām, jo viena cilvēka brīvība beidzas tur, kur sākas cita cilvēka brīvība.

Sanita Osipova ar skolēniem runāja par Satversmē ietvertajām pamatvērtībām, kas veido Latviju kā demokrātisku tiesisku valsti. Viņa uzsvēra, ka valsts esam mēs paši, jo Satversme nosaka, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai. Viņa vērsa jauniešu uzmanību uz pilsoniskās līdzdalības formām, kas ikvienam iedzīvotājam dod iespēju realizēt tautas varu. Sanita Osipova sniedza ieskatu arī Latvijas tiesu sistēmas uzbūvē un skaidroja, kāda atšķirībā no citām tiesām ir Satversmes tiesas kompetence.

Par izstādi “Satversme skolēnu acīm”

Izstādē apskatāmi 46 koši skolēnu zīmējumi par Satversmē ietverto personas pamattiesību tēmu un 12 radoši domrakstu citāti par Satversmes nākamajiem 100 gadiem.  Izstādes katalogā vienkopus apskatāmi ne tikai visi izstādītie zīmējumi, bet arī pilnībā lasāmi skolēnu domraksti, kuru citāti ietverti izstādē.

Izstādes pamatā ir skolēnu zīmējumi un domraksti, kas 2018. gada septembrī tika iesūtīti Satversmes tiesas izsludinātajā konkursā par godu Satversmes pieņemšanas 97. gadadienai.

Izstāde Rūjienas pilsētas bibliotēkā būs skatāma līdz 3. oktobrim. Pēc tam izstāde ceļos uz Siguldas novada bibliotēku, kur tā būs skatāma no 7. oktobra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI