DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Rēzeknes novadā notiks 3. Jelgavas kājnieku pulka piemiņas pasākums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 16. augustā pulksten 13.00 Rēzeknes novadā, 3. Jelgavas kājnieku pulka cīņu vietā pie Rušenicas upes notiks atceres pasākums par godu 3. Jelgavas kājnieku pulka 100. dibināšanas gadadienai.

Pasākumā, ko organizē Zemessardzes 3. Latgales brigādes 32. kājnieku bataljons, piedalīsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes un Zemessardzes 52. kājnieku bataljona karavīri, zemessargi un veterāni, Rēzeknes novada amatpersonas un citi viesi. Par atceres pasākuma muzikālo noformējumu gādās Zemessardzes 52. kājnieku bataljona ansamblis “Junda” un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris. Pēc pasākuma būs iespēja nogaršot lauka virtuvē gatavotu ēdienu un siltu tēju.

1918. gada 18. novembrī svinīgā Tautas padomes sēdē tika pasludināta Latvijas neatkarība. Tomēr idejai par neatkarīgu un demokrātisku Latvijas Republiku bija gan ārēji, gan iekšēji ienaidnieki. Tāpēc gatavība veidot savu valsti Latvijas tautai bija jāpierāda un jāizcīna uzvara Latvijas Neatkarības karā, savu valsti aizstāvot ar ieročiem rokās.

Latvijas armija tika izveidota 1919. gada 10. jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi. Dažus mēnešus vēlāk, 1919. gada 11. novembrī, šī jaunizveidotā armija atbrīvoja Rīgu no Bermontiešu karaspēka.

1919. gadā pēc Cēsu kaujām, kad Ziemeļlatvijas brigāde kopā ar igauņiem pilnībā sakāva vācbaltiešu landesvēru un vācu Dzelzsdivīziju, 3. jūlijā tika noslēgts Strazdumuižas pamiers un 6. jūlijā Ziemeļlatvijas brigāde ienāca Rīgā, kur viņus sagaidīja Dienvidnieki. 1919. gada 10. jūlijā Pagaidu valdība oficiāli iecēla amatā pirmo armijas virspavēlnieku ģenerāli Dāvidu Sīmansonu.

3. Jelgavas kājnieku pulks tika dibināts 1919. gada 16. augustā. Latvijas Neatkarības karā kā pēdējā tika atbrīvota Latgales teritorija. Tas bija Latvijas valdības galvenais uzdevums kopš 1919. gada nogales. Cīņā par Latgali piedalījās vairāk nekā 22 tūkstoši labi sagatavotu Latvijas armijas karavīru. Tostarp arī 3. Jelgavas kājnieku pulks un tā karavīri. Piemineklis 3. Jelgavas kājnieku pulka cīņu vietā Rēzeknes novadā, pie Rušenicas upes tika atklāts 1936. gada 16. augustā.

Atceroties šos nozīmīgos vēsturiskos notikumus, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki vēlas īpaši godināt šo dienu piemiņu, atzīmējot Latvijas armijas un Latvijas Neatkarības kara simtgadi.

Plašāka informācija par Latvijas Neatkarības karu un Latvijas armijas 100.gadadienu pieejama Nacionālo bruņoto spēku mājas lapā: https://www.mil.lv/lv/latvijas-armijai-100

Zemessardzes 3. Latgales brigādes teritorijā atrodas seši bataljoni – Zemessardzes 32. kājnieku bataljons Rēzeknē, Zemessardzes 34. Artilērijas bataljons Daugavpilī, Zemessardzes 35. kājnieku bataljons Preiļos, Zemessardzes 55. kājnieku bataljons Aizkrauklē un Zemessardzes 56. kaujas nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī, kā arī Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons Lūznavā.

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats. Zemessardzē uzņem Latvijas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē ir atrodama Zemessardzes mājas lapas www.zs.mil.lv sadaļā – Pievienojies.

Lai vienkāršotu pieteikšanos dienestam Zemessardzē un veicinātu atgriezenisko saiti ar iedzīvotājiem, darbu sācis arī Zemessardzes vienotais diennakts tālruņa numurs – 1811.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI