DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVĢMC piedalās seminārā par piesārņotu vietu pārvaldību Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

maijā, Rīgā LVĢMC Ķīmisko vielu un bīstamo atkritumu nodaļas vadītājs Intars Cakars seminārā uzstājās ar prezentāciju par piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu datu bāzi, ko var aplūkot arī LVĢMC tīmekļa vietnē, kā arī īpaši šim nolūkam izstrādātā lietotnē - “PPPV – piesārņotās vietas”. Semināru organizēja Vidzemes plānošanas reģions.

Lai apzinātu piesārņotās vietas, kas satur bīstamas vielas un apdraud vidi valstīs pie Baltijas jūras, 2015. gadā starp Esterjētlandes reģionālo pašvaldību un VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”, kas ir viens no sešiem projekta partneriem, tika noslēgts līgums par piedalīšanos projektā “Inovatīva, ilgtspējīga sanācija” (INSURE - Inovative Sustainable Remediation”).

Projekta mērķis - uzlabot un veicināt piesārņoto vietu attīrīšanu, lai bīstamās vielas pa gruntsūdeņiem un virszemes ūdeņiem nenonāktu Baltijas jūrā vai ūdenstilpnēs.

Projektā gaitā LVĢMC izstrādāja mobilo lietotni – “PPPV – piesārņotās vietas”, kas darbojas gan uz IOs, gan uz Android viedtālruņiem, ar kuru iedzīvotāji var iegūt informāciju par piesārņotām un potenciāli piesārņotām vietām. Latvijā šo reģistru, kurā apkopota informācija par vairāk nekā 3500 vietām, uztur LVĢMC. Informācija reģistrā tiek aktualizēta atbilstoši likuma "Par Piesārņojumu" regulējumam.

“Ar lietotnes palīdzību Latvijas iedzīvotāji var iegūs daudz precīzāku un pieejamāku informāciju par piesārņojumu apkārtējā vidē. Tas ir svarīgi, izvēloties gan savu nākamo dzīvesvietu, gan, uzsākot uzņēmējdarbību. Arī atbildīgās institūcijas var iegūt informāciju, ko ņemt vērā savos plānošanas dokumentos,” par projekta INSURE norises gaitu stāsta LVĢMC Ķīmisko vielu un bīstamo atkritumu nodaļas vadītājs Intars Cakars.

Piesārņotās vietas, kas satur bīstamas vielas, piemēram, mazutu, apdraud vidi visās valstīs, kas atrodas pie Baltijas jūras. Piesārņojuma veids un izcelsme dažādās valstīs atšķiras, tomēr tie galvenokārt nāk no vecām rūpnīcām, naftas bāzēm, atkritumu izgāztuvēm, pesticīdu noliktavām, militārām bāzēm vai citām piesārņotām vietām. Visu projektā iesaistīto valstu uzdevums ir iegūt labākas zināšanas par problēmas risināšanu.

VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” galvenie uzdevumi projektā ir jaunas datu bāzes izveide par piesārņotajām un potenciāli piesārņotajām vietām; mobilās aplikācijas izveidošana; mobilā aplikācija sniegs lietotājiem piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu precīzu atrašanos; gruntsūdeņu piesārņojuma modeļa ieviešana.

Projekta kopējais budžets EUR 1 906 751, ko līdzfinansē Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma. Projektu īsteno no 2015. gada 1. septembra līdz 2019. gada 31. augustam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI