DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Eiropas Parlamenta vēlēšanām ārvalstīs izveido 45 vēlēšanu iecirkņus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir atbalstījusi visus saņemtos priekšlikumus par 45 vēlēšanu iecirkņu izveidošanu 38 ārvalstīs šā gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.  Vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs EP vēlēšanās tiek veidoti pirmo reizi, līdz šim EP vēlēšanās ārvalstīs bija iespēja balsot tikai pa pastu.

Priekšlikumi par vēlēšanu iecirkņu izveidošanu ārvalstīs tika saņemti no Ārlietu ministrijas, kas ierosināja vēlēšanu iecirkņus izveidot 44 Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kā arī no vēlētāju grupas - par iecirkņa izveidošanu Šanhajā, Ķīnā.

Līdz ar to 25. maija EP vēlēšanās vēlēšanu iecirkņi būs Amerikas Savienotajās Valstīs – Ņujorkā un Vašingtonā, Apvienotajos Arābu Emirātos – Abu Dabi, Austrijā – Vīnē, Azerbaidžānā – Baku, Baltkrievijā – Minskā un Vitebskā, Beļģijā – Briselē, Čehijā – Prāgā, Dānijā – Kopenhāgenā, Ēģiptē – Kairā, Francijā – Parīzē un Strasbūrā, Grieķijā – Atēnās, Gruzijā – Tbilisi, Igaunijā – Tallinā, Indijā – Ņūdeli, Itālijā – Romā, Izraēlā – Telavivā, Īrijā – Dublinā, Japānā – Tokijā, Kanādā – Otavā, Kazahstānā – Astanā, Korejā – Seulā, Krievijā – Maskavā, Sanktpēterburgā, Pleskavā, Kaļiņingradā, Ķīnā – Pekinā un Šanhajā, Lielbritānija – Londonā, Lietuvā – Vilņā, Moldovā – Kišeņevā, Nīderlandē – Hāgā, Norvēģijā – Oslo, Polijā – Varšavā, Somijā – Helsinkos, Spānijā – Madridē, Šveicē – Ženēvā, Turcijā – Ankarā, Ukrainā – Kijevā, Ungārija – Budapeštā, Uzbekistānā – Taškentā, Vācijā – Berlīnē, Zviedrijā – Stokholmā.

Vēlētājiem, kuri EP vēlēšanās vēlas balsot kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, balsošanai attiecīgajā iecirknī jāreģistrējas iepriekš - līdz 7. maijam, lūdzot sevi iekļaut izvēlētā iecirkņa vēlētāju sarakstā. Reģistrēties balsošanai iespējams, iesniedzot pieteikumu jebkurā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā vai dzīvesvietas deklarēšanas iestādē Latvijā, un drīzumā - arī tiešsaistē www.pmlp.gov.lv, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā “Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa”. Tāpat vēlētājiem, kas dzīvo ārvalstīs, bet vēlēšanu laikā būs Latvijā, līdz 7. maijam ir iespēja mainīt iecirkni uz jebkuru citu iecirkni Latvijā.

Otra iespēja, kā vēlētāji ārvalstīs var piedalīties EP vēlēšanās, ir reģistrēties pasta balsošanai. Pasta balsošanai iespējams pieteikties līdz 13. aprīlim 44 Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kur izveidoti vēlēšanu iecirkņi, vai līdz 25. aprīlim – vēlēšanu iecirknī balsošanai pa pastu Rīgā. Pieteikumu var nosūtīt pa pastu vai iesniegt personīgi. Elektroniski parakstītu pieteikumu var nosūtīt arī e-pastā.

Tāpat pasta balsošanai var pieteikties arī elektroniski Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā “Reģistrācija balsošanai pa pastu vēlētājiem, kuri uzturas ārvalstīs”. Turklāt atšķirībā no Saeimas vēlēšanām kopā ar iesniegumu nav nepieciešams uzrādīt vai nosūtīt pasi, jo spiedogi šajās vēlēšanās pasē netiek likti, bet vēlētāju uzskaitei izmanto vēlētāju reģistru.

Vēlētājiem, kuri pieteiksies pasta balsošanai, pēc 1. maija uz pasta pieteikumā norādīto adresi ārvalstīs tiks nosūtīti vēlēšanu materiāli, kas jāaizpilda un jānosūta atpakaļ pa pastu ar tādu aprēķinu, lai tie pienāktu pasta balsošanas iecirknī Rīgā līdz vēlēšanu dienas, 25. maija, plkst. 20.00.

Vēlēšanu dienā, 25. maijā, vēlēšanu iecirkņi balsotājiem Latvijā un ārvalstīs būs atvērti no plkst.7.00 līdz 20.00. Lai piedalītos vēlēšanās, nepieciešama pase vai personas apliecība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI