DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Šāgada Miera maizi ceps Ķoņu dzirnavās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 27. septembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Sangastē (Igaunijā) piedalīsies starptautiskā projekta “Miera maize” (“Peace Bread”) piektajā lauksaimniecības konferencē “Reģionālā un starptautiskā sadarbība: vietējais kļūst globāls” (5th Peace and Agriculture Conference “Regional and International Cooperation: Local is Global”).

Projekta “Miera maize” forums “Miers un lauksaimniecība” (“Peace and Agriculture”) šogad norisināsies no trešdienas līdz piektdienai, no 26. līdz 28. septembrim, divās valstīs - Igaunijā un Latvijā. Foruma laikā Sangastes pilī Igaunijā un Ķoņu dzirnavās Latvijā notiks piektā lauksaimniecības konference “Reģionālā un starptautiskā sadarbība: vietējais kļūst globāls”, kurā piedalīsies lauksaimniecības nozares vadītāji un nevalstisko organizāciju pārstāvji no projektā iesaistītajām valstīm - Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Bulgārijas, Čehijas, Polijas, Rumānijas, Slovēnijas, Slovākijas un Ungārijas, kā arī pārstāvji no Ukrainas un Somijas.

Starpvalstu projekts “Miera maize” radās, pieminot pirms 29 gadiem notikušo Berlīnes mūra un dzelzs priekškara krišanu. Par godu šim vēsturiskajam brīdim, kas atkal apvienoja valstis un tautas, jau gadskārtēji tiek izcepta Miera maize.

Maizi cep no rudziem, ko 2012. gadā ievāca Berlīnē, bijušajā Bernauas ielas „mirušajā” Berlīnes mūra robežzonā (šo zemi kopš 2005. gada apstrādā Samierināšanās baznīcas draudze). Rudzi no Berlīnes mūra zonas kopš 2013. gada tiek gadskārtēji iesēti tajās Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, kuras “aukstā kara” laikā dzīvoja aiz dzelzs priekškara, bet nu kļuvušas par Eiropas Savienības dalībvalstīm. Pēc ražas novākšanas daļa izaudzēto graudu ceļo atpakaļ uz Berlīni un kopā ar Barnauas ielas rudziem tiek samalti miltos un iecepti simboliskajā Miera maizē.

“Miera maizes” rudzi Latvijā pagājušajā rudenī tika iesēti Sēļu pagasta zemnieku saimniecībā “Ozoliņi”, kur saimnieko Maija un Ivars Šmiti. Foruma laikā piektdien, 28. septembrī, rudzu „Miera maizi” ceps Naukšēnu novada Ķoņu dzirnavās, un Latvija un Igaunija “Miera maizes” stafeti simboliski nodos Lietuvai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI