DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Pirmais ES aizsardzības rūpniecības fonds kopīgai spēju attīstīšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien Eiropas Parlamenta deputāti pirmo reizi atbalstīja īpašas programmas izveidi inovāciju atbalstam Eiropas aizsardzības rūpniecībā. Tā attieksies arī uz kiberdrošības risinājumiem.

Eiropas Aizsardzības rūpniecības attīstības programma (EARAP), kuras budžets 2019. un 2020. gadā būs 500 miljoni eiro, atbalstīs jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādi. Tās mērķis ir stiprināt ES neatkarību un veicināt inovācijas aizsardzības nozarē, vienlaikus nodrošinot efektīvu budžeta līdzekļu izlietojumu.

Kurš varēs saņemt atbalstu?

ES līdzfinansēs projektus, kurus īsteno vismaz trīs publiskā vai privātā sektora uzņēmumu konsorciji, kas atrodas vismaz trīs ES dalībvalstīs.

Lai saņemtu atbalstu, projektu īstenotājiem būs jāpierāda, ka viņu projekts stiprina izcilību, inovācijas un konkurētspēju. Lielāku līdzfinansējumu saņems projekti, kuros iesaistīti mazie un vidējie uzņēmumi (MVU), uzņēmumi ar vidēji lielu kapitālu (tādi, kas neatbilst MVU statusam un kuru darbinieku skaits nepārsniedz 3000), kā arī PESCO ietvaros īstenoti projekti.

Kas tiks atbalstīts?

EARAP finansējums tiks piešķirts jaunu un atjauninātu aizsardzības produktu un tehnoloģiju projektiem attīstības stadijā (starp pētniecību un ražošanu) - piemēram, izmēģinājumiem un sertifikācijai tādās nozarēs kā

  • tālvadības pilotēšanas sistēmas;
  • satelītsakari;
  • autonomā piekļuvē kosmosam un pastāvīgā Zemes novērošanā;
  • enerģijas ilgtspēja;
  • kiberdrošība un jūras drošība;
  • progresīvas militārās spējas gaisā, uz zemes, jūrā
  • kopīgajās jomās, tostarp attiecībā uz stratēģiskajiem instrumentiem.

Stiprināt “stratēģisko autonomiju” aizsardzības nozarē

Šī programma var kalpot kā nākamā Eiropas Aizsardzības Fonda pilotprojekts. Tā mērķis būtu stiprināt ES neatkarību aizsardzības jomā, veicinot sadarbību un efektīvu publiskā finansējuma izmantojumu. Fonda paredzētais finansējums septiņu gadu laikā būtu 13 miljardi eiro.

Citāts: EP ziņotāja Françoise Grossetête (EPP, Francija) sacīja: “Šī programma ir vēsturisks solis Eiropas aizsardzības rūpniecībai. Tai ir trīs mērķi: efektīvs līdzekļu izmantojums, konkurētspēja un stratēģiskā autonomija. Gadu ilgās sarunās mēs esam vienojušies par daudzsološu regulu ES inovāciju kapacitātes uzlabošanai.”

Nākamie soļi: Neformāla vienošanās starp Eiropas Parlamentu un ES Padomi tika atbalstīta ar 478 balsīm pret 179, 23 deputātiem atturoties. Saņemot arī oficiālu ES Padomes apstiprinājumu, regula stāsies spēkā pēc tās publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī. Paredzams, ka pirmie projekti finansējumu saņems 2019. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI