DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojums presei pēc tikšanās ar Itālijas prezidentu Serdžo Matarellu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Man ir liels un patiess prieks šodien Latvijā sveikt Itālijas prezidentu Serdžo Matarellu. Šī valsts vizīte notiek Latvijai ļoti nozīmīgā gadā. Gadā, kad mēs svinam mūsu valsts un valstiskuma simtgadi. Tas neapšaubāmi apliecina Latvijas un Itālijas tuvās un draudzīgās attiecības, kas ir izveidojušās daudzu gadu garumā un kļūst aizvien stiprākas.

Paldies par ļoti vērtīgo domu apmaiņu šodienas tikšanās laikā, diskutējot gan par aktuāliem jautājumiem Latvijas un Itālijas attiecībās, gan runājot par Eiropai un pasaulei svarīgiem jautājumiem.

Starp Latviju un Itāliju pastāv regulārs politiskais dialogs. Mūsu valstis un tautas saista plaša un daudzveidīga sadarbība, kā arī kopīga izpratne par Eiropas vērtībām un starptautiskajiem izaicinājumiem. Latvija un Itālija ir aktīvas Eiropas Savienības, NATO un OECD dalībvalstis.  Mūsu attiecības turpina attīstīties ar kopīgu mērķi - veidot vienotu, drošu un ekonomiski attīstītu Eiropu, kur vienotības un solidaritātes princips valstu starpā un lēmumu pieņemšanas laikā ir ļoti nozīmīgs.

Mums arī turpmāk ir jāstiprina Eiropas solidaritāte. Mēs iestājamies par vienotu Eiropu, kura netiek dalīta Ziemeļos, Dienvidos, Austrumos un Rietumos. Mēs esam par Eiropu, kura uzņemas solidāru atbildību un ir gatava vienoties par konkrētu rīcību, lai pārvarētu mūsu kopīgos izaicinājumus.  Tas nav viegli, un diskusijas bija, ir un būs. Taču vissvarīgākais ir, lai mēs spējam pieņemt kopīgus lēmumus. Esmu pārliecināts, ka to mēs esam spējīgi izdarīt.

Latvija augstu vērtē Itālijas ieguldījumu Baltijas drošības stiprināšanā. Jo īpaši Latvijas drošības stiprināšanā. Itālija vairākkārtīgi ir piedalījusies Baltijas Gaisa patrulēšanas misijā, nedaudz vairāk nekā 160 Itālijas armijas karavīru atrodas NATO kaujas grupas sastāvā Latvijā un ik dienu kopā ar Latvijas un citu NATO valstu karavīriem kopīgi veic vingrinājumus, lai prastu sadarboties dažādās kritiskās situācijās un būtu gatavi dažādiem izaicinājumiem.

Es vēlētos teikt arī lielu paldies Itālijai par aktīvu līdzdalību NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra dibināšanā, jo Itālija ir viena no tām valstīm, kas kopā ar Latviju ir dibinājusi NATO StratCom centru Rīgā. Kā mēs redzam, tad stratēģiskā komunikācija ir kļuvusi ļoti nozīmīga īpaši pēdējos gados.

Gan Latvijai, gan Itālijai ir daudz kopīgu izaicinājumu, jo mūsu robežas vienlaikus ir arī ES ārējās robežas, tāpēc mums ir būtiski būt gataviem šiem jaunajiem drošības izaicinājumiem, ko mēs visbiežāk saucam par migrāciju. Migrācija notiek dažādos reģionos un neapšaubāmi tas ir daudz aktuālāk Vidusjūras reģionā. Tāpēc arī Latvija piedalās migrācijas jautājumu risināšanā un Dienvidu robežas stiprināšanā Vidusjūrā. Manuprāt ir ļoti būtiski, lai visas ES valstis spētu kopīgi vienoties, kādā veidā ES risinās un turpinās risināt robežu stiprināšanas jautājumus, visupirms Dienvidu reģionā un Itālijā. Ārējās robežas drošība ir ļoti būtisks Eiropas drošības jautājums.

Mums ir jābūvē spēcīgi tilti starp Vidusjūru un Baltijas jūru, ne tikai drošības jomā, bet arī ekonomikā, izglītībā, zinātnē un kultūrā. Gan Latvijas, gan Itālijas ekonomikas ir atvērtas un dinamiskas. Tāpēc ir svarīgi šo ekonomisko sadarbību veidot dažādās jomās. Ne tikai tūrismā – Latvijas tūristi ir iecienījuši Itāliju, un Itālijas tūristi ir iecienījuši apmeklēt Latviju. Svarīgi ir arī domāt par tirdzniecības apgrozījuma palielinājumu starp valstīm. Meklēt jaunas jomas, kur pastiprināt vai izveidot jaunu sadarbību. No Latvijas puses esam ieinteresēti turpināt un aktivizēt sadarbību inženiertehniskajās zinātnēs, kokrūpniecībā, pārtikas rūpniecībā, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās. Neapšaubāmi mūs saista arī modes un dizaina jomas.

Latvijā pašlaik ir ļoti nozīmīgs laiks, kad valsts simtgades ietvaros svinam Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkus. Tāpēc esmu gandarīts, ka arī kultūras jomā starp Latviju un Itāliju ir ļoti cieša sadarbība, tā turpina attīstīties un nostiprināties. Tā ir sadarbība starp operām, teātriem, kultūrizglītības iestādēm, bibliotēkām un muzejiem.  Šī gada pavasarī Latvija un Itālija vienojās par ļoti konkrētu sadarbības programmu, kas pavērs jaunas iespējas stiprināt Latvijas un Itālijas sadarbību kultūrā, zinātnē un tehnoloģiju jomā. Šajā un iepriekšējos gados esam īstenojuši daudz kopīgu kultūras projektu – gan izstādes, gan mākslinieku viesizrādes Itālijā un Latvijā. Sadarbība kultūras jomā ir labs un uzskatāms piemērs mūsu ciešajai draudzībai starp Latviju un Itāliju.

Gribu vēlreiz teikt paldies par Itālijas prezidenta vizīti Latvijai tik nozīmīgā gadā, un esmu pārliecināts, ka mūsu lieliskās divpusējās attiecības veiksmīgi attīstīsies arī turpmākajos gados.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI