SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. augustā, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2
2
2

Ierobežo darījumus starp saistītām personām

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Viena dalībnieka sabiedrībā darījums starp sabiedrību un tās dalībnieku slēdzams rakstveidā, un šāda darījuma slēgšanai nav nepieciešams dalībnieku sapulces apstiprinājums vai piekrišana.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Komerclikums papildināts ar jaunu nodaļu, un tā attiecas uz ierobežojumiem darījuma slēgšanai ar sabiedrības dibinātāju, dalībnieku, valdes vai padomes locekli un saistīto personu.
īsumā
  • Komerclikumā sniegta saistītas personas definīcija.
  • Saistītā persona ir ne tikai radinieks, bet arī cilvēks, ar kuru ir kopīga saimniecība.

Saeimā grozījumi Komerclikumā pieņemti šā gada 14.jūnijā, un  tie stājās spēkā 10.jūlijā.

Likuma XI sadaļa ir papildināta ar 1.1 nodaļu ­ – "Ierobežojumi darījuma slēgšanai ar sabiedrības dibinātāju, dalībnieku, valdes vai padomes locekli un saistīto personu".

1.1 nodaļas 139.1pantā ("Ar sabiedrības dibinātāju, dalībnieku, valdes vai padomes locekli saistītā persona") ir definēts, kas ir saistīta persona. Jāņem vērā, ka citos likumos ("Par uzņēmumu ienākuma nodokli", "Par nodokļiem un nodevām", muitas tiesību aktos) saistītām personām ir citāda definīcija.

Ar sabiedrības dibinātāju, dalībnieku, valdes vai padomes locekli saistītā persona Komerclikuma izpratnē ir:

1) persona, kura ir sabiedrības dibinātāja, dalībnieka, valdes vai padomes locekļa radinieks līdz otrajai radniecības pakāpei, laulātais vai svainis līdz pirmajai svainības pakāpei, vai persona, ar kuru viņam ir kopīga saimniecība;

2) cita komercsabiedrība, kurā kapitālsabiedrības daļu vai personālsabiedrības ieguldījuma (kapitāla) daļu vairākums pieder attiecīgajam dibinātājam, dalībniekam, valdes vai padomes loceklim;

3) cita kapitālsabiedrība, kurā attiecīgais dibinātājs, dalībnieks, valdes vai padomes loceklis ir valdes vai padomes loceklis.

Kā izriet no minētā, persona, kas dzīvo civillaulībā, arī ir saistīta persona un līdzatbildīga par darījumu veikšanu likuma priekšā. Līdz šim tāda definējuma nebija, līdz ar to personas veica tādus darījumus, kas likuma ietvaros nelīdzinājās saistītu personu darījumiem. Un tāpēc šie darījumi nebija atsevišķi jāatšifrē ne gada pārskatā, ne uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijā.

Ja sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) divu gadu laikā pēc tās nodibināšanas ar dibinātāju, dalībnieku vai saistīto personu slēdz darījumu par tādas mantas iegūšanu, kuras vērtība pārsniedz vienu desmitdaļu no sabiedrības pamatkapitāla (piemēram, 1/10 no 2000 = 200 lati), dalībnieku sapulce apstiprina darījuma slēgšanu vai dod piekrišanu darījuma slēgšanai.

Darījums, uz kura pamata manta tiek iegūta no dibinātāja vai dalībnieka, stājas spēkā tikai pēc tam, kad šo darījumu apstiprinājusi dalībnieku sapulce.

Uz mikrouzņēmumu attiecas tie paši nosacījumi.

Viena dalībnieka sabiedrībā darījums starp sabiedrību un tās dalībnieku slēdzams rakstveidā, un šāda darījuma slēgšanai nav nepieciešams dalībnieku sapulces apstiprinājums vai piekrišana. 

Tādējādi, ja dalībnieku sapulces apstiprinājuma un piekrišanas nav, tad var uzskatīt, ka darījums nav likumīgs un to var neatzīt. Visbiežāk saistītās personas iegulda uzņēmumā nekustamo īpašumu, lai tam palielinātu vērtību un pēc tam to pārdotu ar samazinātiem nodokļiem vai izmantotu dzīvošanai.

Noteikumi attiecas arī uz gadījumiem, kad manta no attiecīgās personas iegūta vairākkārt un tās vērtība kopsummā pārsniedz, piemēram, 200 latu robežu. Šādā gadījumā dalībnieku sapulces apstiprinājums vai piekrišana nepieciešama pēdējam darījumam, kura rezultātā minētā robeža tiek pārsniegta, kā arī katram turpmākajam darījumam, ko sabiedrība slēdz ar šo personu.

Mantu novērtē saskaņā ar Komerclikuma 154.panta noteikumiem sertificēts vērtētājs.

Ierobežojumi neattiecas uz gadījumiem, kad manta iegūta sabiedrības parasti veicamās komercdarbības ietvaros par parasto vērtību, bezatlīdzības darījumā, izsolē, biržas darījumā vai saskaņā ar tiesas nolēmumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI