DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Darba ņēmēju norīkošana: galīgais balsojums par vienlīdzīgu samaksu un darba apstākļiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darbiniekiem, kas uz laiku nosūtīti darbā uz citu ES dalībvalsti, pienākas tāda pati samaksa, kādu par līdzvērtīgu darbu attiecīgajā valstī saņem citi darba ņēmēji, paredz otrdien apstiprināti noteikumi.

Pārskatīto noteikumu mērķis ir nodrošināt labāku norīkoto darba ņēmēju aizsardzību un godīgu konkurenci starp uzņēmumiem. Tie tika pieņemti ar 456 balsīm pret 147, 49 deputātiem atturoties.

Nodrošināt taisnīgu samaksu

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem visi uzņēmējvalsts atalgojuma noteikumi būs attiecināmi arī uz norīkotajiem darbiniekiem. Papildu likumos noteiktajām normām dalībvalstis varēs piemērot arī nozaru koplīgumos iekļautos nosacījumus. Līdz šim tas tika darīts tikai būvniecības nozarē.

Uzlabot darba apstākļus

Ceļa un uzturēšanās izdevumi būs jāsedz darba devējam, nevis jāietur no darbinieka algas. Darba devējam arī būs jānodrošina pienācīgi norīkoto darbinieku sadzīves apstākļi. Tiem būs jāatbilst attiecīgās valsts noteikumiem.

Norīkojuma ilgums

Norīkojums varēs ilgt 12 mēnešus, atsevišķos gadījumos to pagarinot uz vēl sešiem mēnešiem. Turpinot darbu ilgāk, uzņēmējvalsts darba likumdošana tiktu piemērota pilnībā.

Aizsardzība pret krāpšanu

Krāpnieciskas norīkošanas gadījumā - piemēram, ja to veicis “pastkastītes uzņēmums” - dalībvalstīm būtu jāsadarbojas, lai darbinieki tiktu aizsargāti saskaņā ar direktīvu par darba ņēmēju norīkošanu.

Starptautiskie autopārvadājumi

Transporta nozarei pārskatītās direktīvas normas tiks piemērotas pēc tam, kad stāsies spēkā nozares tiesību akti, kas iekļauti Mobilitātes paketē. Līdz tam spēkā būs 1996. gadā pieņemta direktīva.

Spēkā divu gadu laikā

Dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai direktīvas prasības iekļautu savos likumos. Līdz šī perioda beigām noteikumiem arī jāstājas spēkā.

Citāti

EP ziņotāja Elisabeth Morin-Chartier (EPP, Francija) sacīja: “Šis ir viens no šī EP sasaukuma svarīgākajiem balsojumiem. Tas iezīmē ceļu uz Eiropu, kurā ir vairāk sociālā taisnīguma, taisnīgāka konkurence starp uzņēmumiem un vairāk tiesību darba ņēmējiem.”

EP ziņotāja Agnes Jongerius (S&D, Nīderlande) sacīja: “Eiropa izvēlas vienādu samaksu par vienā un tajā pašā vietā veiktu līdzvērtīgu darbu. Tas ir nozīmīgs sasniegums. Kolēģi atkal varēs būt kolēģi, nevis konkurenti. Šis ir būtisks solis ceļā uz Eiropu, kas aizsargā darba ņēmējus un neļauj uzņēmumiem iesaistīties sacensībā par zemākajiem standartiem - Eiropu, kam rūp vienkāršie darba ņēmēji.”

Pamatinformācija

Norīkots darbinieks ir darba ņēmējs, kuru darba devējs uz laiku nosūta veikt darba pienākumus citā ES valstī. 2016. gadā ES bija 2,3 miljoni norīkoto darbinieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI