DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ar vēlēšanu ģenerālmēģinājumu dod starta šāvienu 100 dienām pirms Eiropas vēlēšanām

Ceturtdien, 29. februārī, Eiropas Parlamenta (EP) birojs Latvijā ar vēlēšanu ģenerālmēģinājumu atzīmēs 100 dienas pirms Eiropas vēlēšanām. Pasākumā jaunieši un nevalstisko organizāciju pārstāvji ar īpašas spēles palīdzību iepazīs dažādo vēlētāju lomas un katras balss nozīmīgumu vēlēšanās.

Eiropas vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 8. jūnijā, un tajās no Latvijas tiks ievēlēti deviņi EP deputāti - par vienu vairāk nekā pašreizējā sasaukumā.

Ģenerālmēģinājums notiks Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28, 1. stāvā, pulksten 16.00, un to atklās EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājas vietniece Baiba Veisa. Tajā aicināti piedalīties arī žurnālisti, iepriekš piesakoties janis.krastins@europarl.europa.eu.

Līdz vēlēšanām ģenerālmēģinājumi tiks izspēlēti arī vairāk nekā 80 Latvijas skolās, kuras iesaistījušās EP Vēstnieku skolu programmā.

“Eiropas vēlēšanās pirms pieciem gadiem pirmo reizi visā Eiropā pieauga vēlētāju aktivitāte, un to lielā mērā nodrošināja tieši jaunieši. Ir svarīgi, lai tie, kam šīs vēlēšanas var kļūt par pirmajām, tajās arī piedalītos - citu valstu pieredze liecina, ka jaunieši, kuri piedalās vēlēšanās, ar lielāku varbūtību to darīs arī savā turpmākajā dzīvē. Tas ir svarīgi demokrātijas dzīvotspējai Latvijā un visā Eiropā, un ar ģenerālmēģinājumiem mēs vēlamies radīt interesi par vēlēšanām un motivāciju tajās piedalīties,” saka M. Rībele. Iepriekš piesakoties, ES mājā spēli lietošanai uz laiku bez maksas varēs saņemt jebkurš interesents.

“Ņemot vērā sarežģīto ģeopolitisko situāciju, sagaidot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, ir jāņem vērā dažādi būtiski aspekti, kas sevī ietver gan vēlētāju aktivitāti, gan nevainojamu vēlēšanu norisi. CVK sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes speciālistiem ir ieguldījuši lielu darbu, lai, sagaidot šīs vēlēšanas, darbotos elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs un katrs vēlētājs varētu nobalsot sev ērtākajā vēlēšanu iecirknī, un iedzīvotājiem būs šāda iespēja. Ir svarīgi, lai iespējami vairāk vēlētāju piedalītos šajās vēlēšanās, kas nozīmētu, ka Latvijas deputāti pārstāv iespējami lielāku mūsu tautas daļu Eiropā,” norāda CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Eiropas vēlēšanas visās ES dalībvalstīs notiks no 6. līdz 9. jūnijam, Latvijā - 8. jūnijā. Tajās tiks ievēlēti 720 deputāti, kuri nākamos piecus gadus lems par likumiem, kuri ietekmē katra eiropieša dzīvi.

Papildu informācija

11 būtiski EP lēmumi 2023. gadāhttps://riga.europarl.europa.eu/EP-key-decisions-2023 

Eiropas kopiena mesesamkopa.eu un iespēja pierakstīties atgādinājumam par vēlēšanu dienuhttps://mesesamkopa.eu/lv 

EP Vēstnieku skolu programmahttps://riga.europarl.europa.eu/lv/dossiers/youth-dossier/piesakies-ep-vestnieku-skolu-programmai

Eiropas vēlēšanas 2024 - CVK lapahttps://epv2024.cvk.lv/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI